Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 496 Besökare idag: 4 424
annons
annons
Laddar...

Recension av Okay

Regissör: Jesper W Nielsen
År: 2002
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2001)    Forumdiskussion (0)
14/9 2004
Recenserad av valsinger
D
anskt familjetrassel har varit populärt på vita duken de senaste åren. Dessutom har aktrisen Paprika Steen medverkat i nästan samtliga produktioner och den nu bioaktuella Okay är inget undantag. Här spelar hon 35-åriga Nete vars liv krånglar till sig mer än lovligt inom loppet av några få veckor.

Nete jobbar som någon sorts bidragshandläggare och lever tillsammans med sin man Kristian och deras 14-åriga dotter Katrine. När Netes pappa plötsligt blir allvarligt sjuk och får veta att han förmodligen bara har några få veckor kvar att leva, insisterar Nete på att han ska flytta hem till henne. Pappan, som är en butter och krävande typ, accepterar motvilligt och Nete tar tjänstledigt för att kunna ta hand om honom på bästa sätt.

Situationen i familjens lilla lägenhet blir snart ohållbar och dessutom visar sig pappan vara betydligt mer seglivad än beräknat. Nete försöker också återförena sin homosexuelle bror med fadern utan något vidare resultat samtidigt som tonårsdottern tjatar om att slippa sin tandställning. Och när Kristian går och är otrogen med en av sina litteraturstudenter blir det droppen som får bägaren att rinna över.

Okay hade kunnat bli väldigt mycket tyngre och dystrare än den faktiskt är, men samtidigt hade den också kunnat vara betydligt mer gripande. Trots att problemen hopar sig är tonen alltjämt ganska lättsam och småtrevlig. Det gör att engagemanget aldrig riktigt infinner sig och filmen tuffar förbi på en jämn nivå utan några egentliga toppar.

Paprika Steen är som vanligt bra och gör här sin första egentliga huvudroll efter otaliga birollskaraktärer. Övriga medverkande gör också habila skådespelarinsatser och på det hela taget är Okay en välgjord och genomarbetad film. Det trista är bara att den sällan höjer sig över genomsnittet i en allt mer sliten genre, och därför inte ger så många bestående intryck. Det är på intet sätt dåligt, bara lite väl standardputtrigt för att tillfredsställa den som vet vad danskarna brukar kunna uträtta när de lägger manken till.

Men för all del – har man aldrig sett ett danskt familjedrama, eller kanske tvärtom är tokfrälst på den här typen av filmer, så är det klart att man ska masa sig iväg och se den. Den är trots allt, precis som titeln antyder, helt okej.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 1 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor