Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 439 Besökare idag: 4 480
annons
Laddar...

Recension av Pearl Harbor

Regissör: Michael Bay
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3050)    Forumdiskussion (0)
16/4 2005
Recenserad av othis
P
earl Harbor var katastrofen som tvingade in USA i andra världskriget, och symbolen för de fatala felbedömningar som ledde till att Japan med ett enda slag kunde slå ut praktiskt taget hela den amerikanska Stillhavsflottan och döda 3.000 människor på ön Oahu i Hawaii.

Katastrof är kanske ett lite starkt ord för för filmen Pearl Harbor, men miljardmarkssatsningen från Disneybolagen som skulle bli en ny ”Titanic” tycks floppa fullständigt i USA och koncernens filmansvariga har redan lämnat sin post. Pearl Harbor är inte ett försök att dokumentera katastrofen den 7 december 1941, utan en melodram med starka pyrotekniska effekter.

Filmen kretsar kring två unga piloter, Rafe (Ben Affleck) och Danny (Josh Hartnett), vänner sedan barnsben. Som tredje hörn i en fatal triangel finns sjuksköterskan Evelyn (Kate Beckinsale), från början Rafes stora kärlek. Våren 1941 enrolleras Rafe som frivillig i ett förband i England och skjuts ned över Engelska kanalen. Efter några månader är förhållandet mellan Danny och Evelyn ett faktum. Då återvänder Rafe.

Parallellt med detta trappas de hemliga japanska krigsförberedelserna upp och efter en seg första timme vidtar en 45 minuter lång orgie i pyroteknik, dataanimationer och ljudeffekter. Animositeten mellan vännerna/rivalerna får ge vika för gemensamma krigsansträngningar. Sällan har klichéer radats upp som i Pearl Harbor. Här finns krigsfilmens alla käcka kommentarer, svulstiga nationalistiska klyschor och Hollywoodmelodramens förutsägbara vändningar.

Trots att filmen också visar död och förintelse är kriget i Pearl Harbor färgat av pojkboksaktig hurtig entusiasm. Och liksom i de seriealbum (Korkeajännitys, Siivet) som på sextiotalet hörde till standardlektyeren för finländska pojkar i slyngelåldern är japanerna usla stridspiloter som Rafe, Danny och grabbarna kan lura med simpla trick. Direkt löjligt blir det när den poliodrabbade president Roosevelt stiger upp ur sin rullstol för att visa sin defaitistiska ministär att de inte skall tala om att någonting är omöjligt.

Det finns några ögonblick i filmen där krigets fasa är närvarande på riktigt och bilden plötsligt har pregnans, känsla av realism och är fri från Technicolorestetiken. Avsnittet från krigssjukhuset skiljer sig både i ton och bildspråk från den i övrigt närmast överesteticerade filmen. Där ”Rädda menige Ryan” trots betoningar av hjältemod hade en stark prägel av realism där det nationalistiska fanns bara som omslutande parenteser av vurm för Stjärnbaneret dryper Pearl Harbor av nationalistiska floskler och smattrande baner. Man kan ju i sitt stilla sinne varför man just nu måste smeta på så starkt av den varan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
rikirock 1 har röstat
Rollywood 7 har röstat
othis 8 har röstat
cineasten89 8 har röstat
gnoff 9 har röstat
 
av othis
Den bästa av mödrar
 11 har röstat
Crash
 34 har röstat
Sideways
 17 har röstat
Million Dollar Baby
 10 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
 3 har röstat
Om en pojke
 1 har röstat
Eva & Adam
 4 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Jalla! Jalla!
 3 har röstat
Hip Hip Hora!
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor