Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 412 Besökare idag: 4 325
annons
Laddar...

Recension av Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse

Regissör: Gore Verbinski
Ã…r: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4677)    Forumdiskussion (0)
28/8 2003
Recenserad av Kiril
P
iratfilmer har det varit ont om de senaste decennierna och efter "Cutthroat Island" som länge var det största ekonomiska fiaskot i Hollywood, har ingen vågat sig på ett så pass riskabelt projekt igen.

Eller rättare sagt fram till det senaste året, under vilket Disney vågat sig på inte bara ett, utan två äventyr med pirater som tema. Förra året kom den animerade "Treasure Planet", som sina kvalítéer till trots, inte gick så bra som Disney hade hoppats. Men de ger inte upp, utan levererar även "The Pirates of the Caribbean", ett matinéäventyr i den klassiska skolan - som redan har framgångar i USA som faktum.

Den klassiska skolan var det, ja. Vi får precis alla ingridienser som en soppa som denna bör inkludera - vi har vår unge hjälte och hans vackra och självständiga (vi lever trots allt i 2000-talet) ögonsten. Vi har den gode och excentriske piraten och hans absoluta motbol till antagonist.
Historien är ett rakt äventyr med kärlek, hämnd och begär högt upp på dagordningen och allt är kryddat med bataljer på vatten, krokar och träben, talande papegojor, levande skelett och en förbannelsebrytare till medaljong.

Vi får en skicklig produktion. Verbinski visade nyligen med "The Ring" att han börjat blomstra som regissör och "Pirates of the Caribbean" är följaktigen en otroligt snygg, välproducerad och välspelad film - Johnny Depp's överspel har sällan varit så klockrent som här.
I filmens bästa perioder känns det hela som hämtat ur dataspelsvärldens "Monkey Island"-serie; riktigt underhållande, medryckande och med glimten i ögat.

Vi får i publiken precis det vi bör få. Men vi får aldrig mer än så. Det hela faller helt enkelt på historien; jag vet inte om det är genrens begränsningar, eller om det beror på att den normalt sett skickliga manusförfattarduon Elliott/Rossio har haft idétorka, men det kommer inget som vi inte väntat oss.

Att filmen dessutom är lika lång som sin titel, är inget plus. 144 minuter är en aning för långt för en film av detta slag. "Pirates" hade tveklöst mått bättre av en spellängd som hade klockat in på lite under två timmar.

Detta är ändå underhållande och riktigt skickligt gjort, men jag hoppas att man lyckas tighta till historien (och komma på något mer intressant) till nästa gång - för en uppföljare är given på förhand. För det skulle kunna bli imponerande på riktigt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
RasmusOrsén 7 har röstat
ontherocks 2 har röstat
billybob 14 har röstat
cineasten89 8 har röstat
Pedro 15 har röstat
Skosnöre 19 har röstat
Tinuvíel 10 har röstat
Sannisen 24 har röstat
connya 14 har röstat
floff 20 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 47 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor