Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 865 Besökare idag: 5 067
annons
Laddar...

Recension av Psycho

Regissör: Alfred Hitchcock
Ã…r: 1960
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3054)    Forumdiskussion (0)
11/11 2007
Recenserad av jimmy ringo
I
ntrig: Marion Crane vill ha ut mer av sitt liv. Hon vill gifta sig med Sam, men han har dåligt med pengar och har inte råd med ett bröllop. Allt känns hopplöst, men så på fredagen ber hennes chef henne att gå till banken med en stor summa pengar...

Alfred Hitchcock skapade 1960 en av världens mest omtyckta rysare, nämligen filmen Psycho. 1960 så blev folk fullkomligt vettskrämda, speciellt av den berömda dusch-scenen där Janet Leigh blir sönderhackad. Detta är den första dödscenen och är troligtvis en av de mest kända scenerna i filmhistorien och den förtjänar all positiv kritik den kan få. Den är mycket välgjord med allt skuggande och zoomningen av Leighs ansikte är superb. Även här visar Alfred Hitchcock ännu en gång att han är en mästare.

Nu 47 år senare så är man faktiskt fortfarande imponerad. Hitchcock har lyckats skapa en otroligt genuin och kuslig atmosfär, som man inte skakar av sig i första laget.
Det snygga svart/vita fotot bidrar också mycket till stämningen. Mycket av filmen utspelas faktiskt på kvällen eller natten, och det är ju ganska specifikt för skräckfilmer.

Hitchcock arbetade med en annan mycket genialisk man i många av sina filmer, nämligen kompositören Bernard Herrmann. Hans musik i denna film är otroligt läbbig och bra. När man hör detta örongodis så förstår man att man genast skall tycka om filmen.

När det gäller skådespeleriet så är den klanderfritt. Mest framträdande är Anthony Perkins och hans porträtt av enstöringen och galningen Norman Bates. Han borde ha erhållit en Oscar-statyett för sin prestation. Hans skådespeleri uppvisar mycket talang och begåvning. Synd att han inte gjorde så mycket annat av värde i sin karriär.

Sammanfattningsvis så är jag mycket imponerad av Psycho. Den är trots sin ålder fortfarande skrämmande och kuslig och har ett soundtrack som heter duga. Anthony Perkins är även superb.

Det blir högsta betyg till denna tidlösa skräckfilm. Ett måste om man överhuvudtaget är det minsta intresserad av att se en av tidernas mest inflytesrika och obehagliga skräckfilmer.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stygga-Vargen 1 har röstat
jimmy ringo 15 har röstat
NeZa 8 har röstat
ray 16 har röstat
MoRBiD 12 har röstat
 
av jimmy ringo
Piranha 3D
 3 har röstat
Psycho
 15 har röstat
16 Blocks
 9 har röstat
Den stora flykten
 3 har röstat
Coogans bluff
 1 har röstat
Gökboet
 16 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor