Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 656 Besökare idag: 4 925
annons
Laddar...

Recension av Ran

Regissör: Akira Kurosawa
Ã…r: 1985
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2902)    Forumdiskussion (0)
21/12 2003
Recenserad av Yakuza
D
et tog tio år för Kurosawa att bli klar med manuset till Ran och när han äntligen var klar hade han inte råd att sätta inspelningen i rullning. Till slut gick Masatoshi Hara (från Herald Ace Productions) tillsammans med Serge Silberman (från Greenwich Film Productions) in som finansiärer. Hela kalaset gick totalt på tolv miljoner dollar och tog närmare ett år att filma.

Enligt Kurosawa själv är Ran hans livsverk. När han var sjuttiotre år hade han närmast tappat hoppet om att någonsin få se Ran, filmen på vilken Kurosawa lagt ner all sin sista energi, på bioduken.

När han fick frågan, vilken är din bästa film? Skulle han normalt ha svarar ”the next”. Men den här gången svarade han helt enkelt ”Ran”.

Så till handlingen. Efter att ha varit ute på viltsvinsjakt bestämmer sig Hidetora, hans tre söner och deras gäster för att vila. Hidetora är sjuttio år gammal, somnar med ålderns rätt och har en skrämmande dröm. Det här får honom att tänka på hur han ska förvalta sina ägor. Han ger sitt största slott till sin äldsta son, Taro. De två andra slotten ger han till sina yngre söner Jiro och Saburo.

Han ger dem en lektion i samarbete, genom att ta tre grenar och enkelt bryta av dem en i taget. Sen tar han alla grenarna tillsammans och försöker bryta av dem utan att lyckas.

”Du kan bryta av en gren, men inte de här tre tillsammans, bara utifall att ni drabbas av olyckan, om ni håller ihop kommer det här landet att förbli säkert.”
(Egen översättning).

Saburo, den yngsta sonen stör sig på att deras far så hastigt och oansvarigt givit upp sitt rike och litar inte på sina äldre bröder. Så han tar upp en bunt grenar och bryter av dem. Hidetora blir rasande och landsförvisar sin son. På vägen tillbaka till slottet bryter ytterligare gräl ut. Landsherren Taros fru övertalar sin man att klaga på Hidetoras beslut. Hon påstår att han inte har rätten att avgöra vem som ska överta riket. Med motivationen att Hidetora mördade hennes far och hennes bröder och till råga på allt var det i största slottet hennes mor hade tagigt livet av sig…

Här följer ett citat från filmen.

Kyuami: "Åh, det finns ingen Buddha i världen? Buddha lyssna till mig. Är du så uttråkad där uppe i himlen att du gottar dig åt att se män dö här nere? Är det en njutning att höra dem gråta?"

Tango: "Nu räcker det! Klandra inte Buddha. Det är han som gråter. Män–de är så dumma att de tror att överlevnad är beroende av dödande. Nej, inte ens Buddha kan rädda oss. Gråt inte mer, Det är som det är. Män söker sorg, inte glädje. De föredrar lidande framför frid."

Kurosawa ber människan att fundera över vad de egentligen finns för syfte att döda varandra. Det är inte svårt att finna likheter med Kurosawas liv i Ran. Hidetora är sjutio år och
de var även Kurosawa när han började skriva filmen.

Kurosawa själv beskriver Ran som en skildring av en rad mänskliga beteenden betraktade från himlen.

Ran är enligt mig helt klart en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. Mästarens mästerverk!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 3 har röstat
Yakuza 26 har röstat
 
av Yakuza
Ran
 26 har röstat
Brother
 6 har röstat
Shiri - Terrorns ansikte
 4 har röstat
The Ring
 14 har röstat
A Better Tomorrow
 11 har röstat
Battle Royale
 27 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor