Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 497 Besökare idag: 4 896
annons
Laddar...

Recension av Råttatouille

Regissör: Brad Bird, Jan Pinkava
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3211)    Forumdiskussion (0)
21/10 2007
Recenserad av Afflicter
A
ah, Paris... Var annars skulle en film om matlagning utspela sig? Pixar lyckas ännu en gång hålla idélampan tänd genom att göra den varelse som är minst välkommen i ett kök, nämligen en råtta, till mästerkock. Remy har förstås också ett väldigt känsligt luktsinne och vet vilka kryddor och ingredienser som skall kombineras för att skapa en utsökt maträtt. Med hjälp av Remys avvikande fascination för människor lyckas han bekanta sig med något av en odugling i köket vid namn Linguini och göra sig själv till den indirekte mästerkocken vid restaurangen Gusteau´s. Konflikter uppstår sedan i form av huvudkocken Skinner, kritikern Ego och förstås rädslan för att resten av personalen vid Gusteau´s ska upptäcka vem som egentligen ligger bakom Linguinis plötsliga geni i köket.

När man ser Ratatouille märker man en central skillnad i animationen från Pixars föregående långfilm Cars. Den filmen blev hyllad mest för sin absolut prickfria animation, men man måste tänka på att det handlade om en värld helt bebodd av bilar. I Ratatouille går Pixar tillbaka till att animera både människor och djur och det betyder naturligtvis högre krav på kvalitét. Som vanligt lyckas man dock superbt med att få alla karaktärer att se otroligt trovärdiga ut. Tack vare massor med små detaljer och mänskliga uppförandemönster blir råttorna i filmen några av Pixars bästa skapelser. Det ser med andra ord ut som om denna animationsstudio fortfarande bara kan bli bättre på vad den gör.

Jämsides med utseendet har Ratatouille även en rätt så utstakad och på sina ställen överraskande handling. Det finns dock några detaljer som man önskade att regissören och manusförfattaren Brad Bird gjort annorlunda. Råttor är ju kända för att stjäla all sin mat och det har man även tagit fasta på här. Remys samvete tar formen av den bortgångne Gusteau, lite som Obi Wan uppenbarar sig för Luke i Star Wars. Då och då blir Remy påmind av Gusteau om hur fult det är att stjäla mat, vilket inte sitter helt fel, men när samma aja baja kommer för femtielfte gången blir det helt enkelt tjatigt.

Ett av de beslut man tagit med den här filmen är att djur inte kan prata med människor, vilket ju är vanligt i Disneyfilmer. Det är ett klokt beslut av Pixar, men presenterar i sin tur ett problem: Hur ska Remy kommunicera med Linguini för att få honom att bli en bra kock? Lösningen är något som man helst hade sett spenderat lite mera tid på ritbordet. Det här är något som man endera ser som en kul grej eller grimaserar åt och poängen är ju att Ratatouille är en barnfilm. Dylika filmer ska ju vara lättbegripliga och förstås barnvänliga och det känns egentligen så hela vägen genom även här... nästan. Allting pekar från början på att klimaxet kommer att vara Egos recension av Remys revolutionerande rätter, men när den till sist kommer känns det hela lite väl vuxet. Sådant prat borstas som tur är kvickt bort genom att man presenterar ett roligt, överraskande och framförallt barnvänligt slut.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Afflicter 9 har röstat
Cowbell 8 har röstat
 
av Afflicter
Blindness
 13 har röstat
The Dark Knight
 29 har röstat
Så som i himmelen
 1 har röstat
Örnnästet
 10 har röstat
Råttatouille
 9 har röstat
Transformers
 9 har röstat
Pirates of the Caribbean - Vid världens ände
 22 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor