Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 703 Besökare idag: 4 620
annons
Laddar...

Recension av Repulsion

Regissör: Roman Polanski
Ã…r: 1965
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2605)    Forumdiskussion (0)
1/9 2004
Recenserad av Lidl
E
n film om en ung kvinna som blir galen, vem vill titta på sådant egentligen? undrade en kompis till mig. Och ja, vem vill det egentligen?
Jag vet att många människor enbart tittar på film för att bli underhållna för stunden, och då menar jag inte äcklade och skräckslagna, utan roade. Dessa människor skulle antagligen inte titta på Repulsion frivilligt, eftersom det inte direkt är en lättsam film. Och skulle de börja titta på den skulle de antagligen bli uttråkade av den första halvan, då allt planteras och byggs upp.
Men de som stänger av efter tio minuter går miste om någonting här, för detta är fasansfullt fascinerande på ett i högsta grad underhållande sätt. Och det kan hända att jag är en aning fördomsfull här, men det krävs helt enkelt lite mer av tittaren för att kunna uppskatta en Polanski.

För den som bara stänger av under pistolhot vankas genomtänkt foto, välcastade biroller, en vacker huvudrollsinnehavare (Deneuve) som spelar skör och frånvarande på ett magnifikt sätt, ett intressant ljudspår (gillar särskilt klocktickandet i våldtäktsscenerna) och en väl uppbyggd och tokigt spännande historia.

Skräckfilmsälskare, som jag, kommer antagligen att avguda scenen med händerna i korridoren (den fick mig att hoppa till på riktigt för första gången på länge), och sen finns det dessutom den absolut starkaste scenen; pojkvännen(?), som just brutit upp dörren, håller en kärleksmonolog för Carol (Deneuve) medan en grannkvinna står utanför och lyssnar nyfiket... Den skulle klara sig fint som fristående kortfilm till och med.

Som alltid i Polanskis filmer är det dock stämningen man fastnar ordentligt för. Jag fann mig själv sittande med öppen mun flera gånger, hoppade som sagt högt av förskräckelse vid handscenen och mina naglar blev säkert flera millimeter kortare (och jag biter ändå inte på naglarna) när fastighetsskötaren kom på besök.

Slutligen blir det en fyra, men en väldigt stark sådan. Trots allt slår ingenting Kniven i Vattnet.

En intressant sak med Repulsion är förresten att psykologer som såg den blev mäkta imponerade av Polanskis verklighetstrogna skildring av schizofreni. Sen erkände Polanski och Gerard Brach (co-writer) att de inte gjort några efterforskningar kring sinnessjukdom, utan bara skrivit om vad de trodde skulle hända med de omständigheter som fanns...

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Lidl 13 har röstat
anonym 13 har röstat
 
av Lidl
King Arthur
 15 har röstat
Repulsion
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor