Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 484 Besökare idag: 4 623
annons
Laddar...

Recension av Resan till månen

Regissör: Georges Méliès
Ã…r: 1902
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2794)    Forumdiskussion (0)
11/1 2005
Recenserad av von_fantasy
B
rilliant, vackert, enastående och revolutionerande, framförallt oerhört viktig film och en milstolpe inom filmens historia.

Handlingen är simpel. Några viktiga herrar har byggt en månkanon (lite som i Jules Vernes bok "From the Earth to the Moon") med en raketkapsel som ska ge fem utvalda en chans att se månen.

När dom väl hamnar på månen blir dom tillfångatagna av månmänniskor. Dom måste klara sig ur situationen innan dom kan fara hem till jorden igen. Nästan så att en surrealistisk känsla byggs hela tiden speciellt då vi ser hur kvinnor sitter på Saturnus ringar, på månens skära och tittar fram ur stjärnor.

Skådespelarna består av bl.a. Georges Méliès och Jeanne d'Alcy (som blev hennes sista film även fast hon dog 1956). Skådespeleriet är lite överspelat, mest tack vare att det är stumfilm vilket brukar innebära en viss grads överspel (se "Ringaren i Notre Dame" med Lon Chaney Sr. som jag anser har för mycket överspel)

Det ni ser är en filmskatt. Det är filmens början. Då varken första eller andra världskriget hade börjat, då Oscar II var kung i Sverige (och Norge) och då Charlie Chaplin inte gjort en enda kortfilm än... Då så gjorde Georges Méliès detta underverk.

Georges Méliès tänkte ge filmen en amerikansk release och därför få in en massa pengar. Men självaste Thomas A. Edisons (ja ni läste rätt, Den! Edison!) filmtekniker hade redan kopierat filmen och visade den runt om i USA. Den där glödlampan Edison var visst också lysande när det gällde att ta åt sig profiten då han tjänade storkovan på filmen medan Georges Méliès några år senare blev helt bankrutt.

På versionen jag såg var det ett underbart piano-soundtrack som verkligen följde handlingen perfekt. Sceneriet är fantastiskt, det är fösta filmen som innehåller anminationer och levade skådespeleri samtidigt, första filmen som innehåller någon form av animation och så en av dom allra första Sci-Fi filmerna. En riktigt underbar scen är då dom flyger in i ögat på kvinnan i månen (ja ni läste rätt, dom trodde kanske fortfarande att jorden var platt också?) som "spelas" av Bleuette Bernon. Härlig skaparglädje!

Georges Méliès visar verkligen vilken artistisk konstnär han var. Filmen var hans tavla och alla skådespelarna var färgerna han målade med. Han visar även vilken fantasi han hade och att han var något sorts geni.

"Le Voyage dans la lune" är vacker. Helt klart. Om man ser den och jämför med dagens teknik eller till och med 30talets teknik så kanske man inte ser det som en bra film. Men tänker man ett steg längre... Vi pratar alltså om 1902 alltså för ca103 år sedan, då varken första eller andra världskriget hade börjat, då Oscar II var kung i Sverige (och Norge) och då Charlie Chaplin inte gjort en enda kortfilm än... Då så gjorde Georges Méliès detta underverk, resan till månen.


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
von_fantasy 41 har röstat
 
av von_fantasy
Apornas planet
 12 har röstat
Sin City
 15 har röstat
Da Vinci-koden
 12 har röstat
Omen
 28 har röstat
The Hills Have Eyes
 23 har röstat
Likplundraren
 3 har röstat
Independence Day
 14 har röstat
Cobra Verde
 11 har röstat
Harry Potter och den flammande bägaren
 11 har röstat
Black Dragons
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor