Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 291 Besökare idag: 4 284
annons
Laddar...

Recension av Röda draken

Regissör: Michael Mann
Ã…r: 1986
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3065)    Forumdiskussion (0)
6/3 2005
Recenserad av Greenleaf
E
fter att det har skett en rad mord vid varje fullmåne kallas den före detta FBI-agenten Will Graham in igen för att lösa fallet. Ett hjälpmedel är den psykopatiske Hannibal Lecktor, som Graham grep ett flertal år tidigare.

Det här är alltså första filmen om Hannibal Lecktor (han stavas så i denna film), men han har absolut inte en stor roll i Manhunter. Man kan snarare säga att han gör en cameo-roll, dessutom är han spelad av Brian Cox. Coxs tolkning av Hannibal är utmärkt och han bidrar verkligen med en iskall och nästan skrämmande uppsyn. Kan inte säga att han är bättre än Hopkins, men jag kan däremot inte säga att han är sämre. Brian Cox visar mer känslor än Hopkins, som i När lammen tystnar inte rör en enda min. I Manhunter är Lecktor ganska känslofull och petar sig lite i ansiktet då och då m.m.

William L. Petersen spelar mycket bra som agenten Will Graham. Jag har inte sett honom i mycket hittills, men det jag har sett så har han varit mycket bra. Måste även ge en eloge till Tom Noonan som spelar Dollarhyde. Han både ser ut och känns obehaglig, och han skildrar en mycket invecklad karaktär på ett mycket bra och skräckinjagande sätt, även om karaktären egentligen inte är särskilt läskig...ja, ni kanske förstår vad jag menar.

Det märks att Michael Mann har gjort den här filmen, eftersom scenografin är underbar.
Redan från början märker man vilken regissör som har gjort denna film. Färgsättningen är minst sagt läcker och vissa scener är så typiska Mann. Tänker på scenen då Graham och hans fru är i sovrummet och rummet är helt ljusblått på grund av ljuset.

Mann väljer miljöer på ett mycket smart sätt. Efter att Graham träffar Hannibal så får man se honom springa ner för trapporna i en vit byggnad så att det känns som om han blir jagad och att det är mycket klaustrofobiskt. Kameraföringen är riktigt vass också. Det är snygga vinklar hela filmen igenom och fotomässigt är den mycket snygg. Sen finns det också en skön 80-talskänsla med typisk musik och helt enkelt en skön attityd.

Det som är så bra i Manns version till skillnad från den nya är att han inte fokuserar sig lika mycket på varken Hannibal eller Dollarhyde, men han lyckas ändå skapa mer djup bland karaktärerna än vad de lyckades med i remaken av Red Dragon. Både Hannibal, Dollarhyde och Graham känns mycket mer intressanta i den äldre versionen och enligt mig borde det aldrig ha gjorts en remake, som ser nästan löjlig ut i mina ögon jämfört med originalfilmen.
Slutuppgörelsen är verkligen häftigt gjord med slow-motion och speed-ups, samt ett par riktigt spännande slutscener. Det är Michael Mann.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Greenleaf 11 har röstat
 
av Greenleaf
25th Hour
 6 har röstat
Blood and Bones
 1 har röstat
A History of Violence
 32 har röstat
Flightplan
 7 har röstat
The Bow
 3 har röstat
Kingdom of Heaven
 10 har röstat
Ung rebell
 6 har röstat
Gudfadern
 28 har röstat
Brotherhood of War
 15 har röstat
The Rules of Attraction - Lustans lagar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor