Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 504 Besökare idag: 4 325
annons
Laddar...

Recension av Rymdimperiet slår tillbaka

Regissör: Irvin Kershner
Ã…r: 1980
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3007)    Forumdiskussion (0)
10/10 2006
Recenserad av marfil
F
ör mig som varit Star Wars-fan ända sedan 1978 var ju naturligtvis ”Rymdimperiet slår tillbaka” en historisk händelse när den kom 1980. Och efter att ha lyckats ta mig in på filmen som nervös 13-åring (den var ju barnförbjuden i Sverige i första visningsomgången) så var det ju självklart omöjligt för mig att bli besviken – filmen var fantastisk.

Men det är inte bara jag som älskar den här filmen. De flesta filmfantaster verkar vara överens om att ”Rymdimperiet slår tillbaka” är en av dessa sällsynta fortsättningsfilmer som är lika bra, eller bättre, än föregångaren – tillsammans med filmer som ”Gudfadern II”, ”Aliens” och, mer nyligen, ”X-men 2”.

Filmen tar vid några år efter ”Stjärnornas krig”: det onda imperiet har drivit rebellerna på flykt och Darth Vader är besatt av att hitta Luke Skywalker som är galaxens siste överlevande jediriddare. Luke påbörjar samtidigt sin egen resa för att utvecklas till en färdig jediriddare.

Det som är så enastående bra med den här filmen är att den tar världen och karaktärerna som etablerades i föregångaren och breddar på ett naturligt sätt universumet med nya planeter och figurer, samtidigt som den fördjupar karaktärerna och gör dem mer komplexa och intressanta. Och allt detta utan att det blir det minsta pretentiöst eller tråkigt. Man vågade också i ”Rymdimperiet slår tillbaka” göra storyn lite mörkare, och stämningen lite mer hotfull än i första filmen, vilket också gör att filmen får en egen identitet i filmserien.

”Rymdimperiet” är rasande skickligt gjord ur alla aspekter: miljö, design, karaktärer och specialeffekter är precis som i ”Stjärnornas krig” perfekta för den historia som ska berättas och idéer och skaparglädjen står på topp. Koncept som ”gångarna” som anfaller rebellerna på isplaneten Hoth, eller den svävande staden på Bespin är fortfarande idag lika fantasieggande och sevärda.

Historien i filmen är också skickligt berättad, trots att den innebär en utmaning i att vara ett mellankapitel i en trilogi, och trots att det inte egentligen inte händer så mycket i stora delar av filmen. Faktum är ju att filmens huvudsakliga hjälte Luke Skywalker inte gör så mycket i filmen utom att sitta på en träskplanet och filosofera om gott och ont. Och inte heller i bihistorien om Han Solo händer så hemskt mycket stora saker förrän mot slutet av filmen – ja, förutom den gryende romansen mellan honom och prinsessan Leia, som är precis lagom balanserad mellan romantik och tuffa repliker. Men regissören Irvin Kershner och övriga inblandade lyckas så väl med att skapa ett obönhörligt hot från Darth Vader och det onda imperiet i filmen att man som åskådare fångas upp av stämningen och fascineras av det som sker – utan att det blir tråkigt en sekund.

Idag har man också glömt att många 1980 retade sig på att filmen inte har något egentligt slut, utan att den efter de stora avslöjandena i slutet av filmen lämnar allting öppet inför nästa del – också ett djärvt grepp som mycket väl kunde ha irriterat biobesökare så mycket att filmen inte alls blivit någon framgång.

Men en framgång blev det naturligtvis på alla sätt, och i dag framstår ”Rymdimperiet” som höjdpunkten i Star Wars-sagan.

Till sist några ord om specialversionerna från 1997 och 2004: I ”Rymdimperiet” gjordes relativt små förändringar jämfört med originalet. Man utökade scenen med Wampa-monstret i början, designade om delar av Cloud City, och gjorde ett antal mindre tekniska förbättringar av specialeffekterna. 2004 bytte man också ut hologrammet av kejsar Palpatine till ett där han spelas av skådespelaren Ian McDiarmid som spelar kejsaren i Episod I-II och VI, istället för den underliga figur som spelade kejsaren i originalversionen – allt som allt logiska förändringar, tycker jag.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
BeforeYouDie 2 har röstat
peterneal 5 har röstat
marfil 5 har röstat
connya 4 har röstat
 
av marfil
Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd
 3 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Star Wars: Episod I - Det mörka hotet
 17 har röstat
Jedins återkomst
 2 har röstat
Rymdimperiet slår tillbaka
 5 har röstat
Stjärnornas krig
 6 har röstat
Instängd
 23 har röstat
Serenity
 27 har röstat
Alien vs. Predator
 6 har röstat
Alien återuppstår
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor