Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 355 Besökare idag: 4 309
annons
annons
Laddar...

Recension av Sagan om ringen

Regissör: Ralph Bakshi
År: 1978
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2521)    Forumdiskussion (0)
31/1 2005
Recenserad av horvendile
N
u med Peter Jacksons filmer har den här animerade versionen från -78 plötsligt blivit både aktuell och helt passé. Jag har sett den ett antal gånger på VHS när jag var yngre. Nu har jag av nostalgiskäl skaffat den på DVD och funnit det lämpligt att komma med lite reflektioner.

Jag hör till den minoritet(?) som faktiskt gillar den här. Kanske är den dock mest för de som läst böckerna eller på annat sätt är bekanta med historien; mycket är kraftigt komprimerat och borde vara svårt att förstå om man inte redan vet vad det handlar om. Långa samtal i boken kortas ned till två meningar. Ännu längre kapitel hoppas över helt. Intrycket är lite som att sätta boken på snabbspolning framåt, och hoppa lite här och var. Ändå följer den bitvis böckerna närmare än Jacksons version (omfånget motsvarar ganska precis de två första av Jacksons filmer, det vill säga runt en och en halv av böckerna).

En jämförelse med Jacksons filmer är svår att undvika, och jag tycker att denna tecknade version kommer till korta på nästan alla områden. Den känns liksom lam. Bortskämd med storslagna scener ger Bakshis film understundom nästan känsla av teater snarare än film. Det finns också brister i tempot, trots den höga farten.

Räddningen är filmens estetiska förtjänster. I den DVD-version jag har är alla bakgrunder uppsnyggade och ganska ljusa, vilket gör att det tydligt syns att det är teckningar. Specialeffekter med linser och dylikt är också väldigt tydligt just specialeffekter. Men på det hela taget finner jag det estetiska intrycket, inte realistiskt (vad det nu ska betyda), men tilltalande. Ibland är det en samling målningar snarare än film, och det är inte alls dumt. En del bakgrunder påminner mig starkt om Giger - och då kom den här filmen ut före Alien. Greppet att rita på sekvenser filmade med riktiga skådespelare går hem i min bok även det. När det kommer till skuggvärlden överglänser Bakshi rentav Jackson med sin spök- och drömlika, växelvis monokromatiska vision.

Sammantaget finns det en hel del att hämta här för den som redan är inne på Sagan om Ringen och vill ha sig lite alternativ estetik till livs. Det är inte säkert att övriga har lika roligt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Cineasten 10 har röstat
horvendile 16 har röstat
 
av horvendile
The Imaginarium of Doctor Parnassus
 22 har röstat
Troja
 3 har röstat
Arn - Tempelriddaren
 34 har röstat
Mission: Impossible 3
 13 har röstat
Starship Troopers
 34 har röstat
Berättelsen om Narnia - Häxan och lejonet
 41 har röstat
Life Aquatic
 76 har röstat
Det stora blå
 34 har röstat
Den stora kapplöpningen
 11 har röstat
Sagan om konungens återkomst
 40 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor