Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 395 Besökare idag: 4 888
annons
Laddar...

Recension av Shame

Regissör: Steve McQueen (III)
Ã…r: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2305)    Forumdiskussion (0)
19/2 2012
Recenserad av annihilat0r
J
ag vandrade på moln genom min bästa bioupplevelse någonsin i veckan. Det var sagolikt. Under filmens första scen föll jag i trans och efter det satte sig varje sekvens i hjärtat mitt. Från första sekunden var jag fångad av "Shame". Det var en lika olidlig som befriande resa.

Jag satt längst bak i en av Filmstadens minsta och ofrånkomligt mest mysiga salonger - i en soffa med flickan min. Om det förhöjde upplevelsen är svårt att säga, men att det aldrig stjälpte den är lätt att avslöja.

Berättelsen behandlar ämnet, skulden och känslan skam. Skam är ett ohyggligt fenomen som kräver behandling i form av samtal mellan öppna hjärtan, egenförlåtelse av de skamfulla handlingar man genomfört och ett medvetet accepterande av den individ man faktiskt är. Behandlingen är minst sagt lättare beskriven än genomförd.

"Shame" är ett av de snyggaste och mest stilrena verk jag skådat. Allt i filmen stämde för mig och jag blev ett med filmen. Många filmtipsare beskriver att filmen växte i efterhand, vilket jag förstår. Konst brukar nämligen te sig så. För mig, däremot, var upplevelsen maximal redan i biosalongen. Vi var cirka 30 stycken i salongen och häpnadsväckande nog skrattade flera individer ett flertal gånger, när jag själv nästan mumifierat mig i öppna-munnen-läget. Och när den helt extraordinära upplevelsen upplöstes skrek, otroligt nog, ett gäng individer "VA!?" högt i salongen. Precis som att de inte förstod.

Jag älskade redan allt med filmen långt före skriken och lät inte händelsen störa mig vid tillfället, men nu i efterhand inser jag - att det var min medvetenhet som räddade mig. Alla personer uppskattar inte konst. Eller mer oskyldigt sagt så uppskattar folk olika typer av konst. "Shame" är - och lär förbli - den bästa konst som jag bevittnat, någonsin. Jag fick det bästa dramat, den bästa upplevelsen och de kraftigaste känslostormarna hittills i livet. Att jag inte skrattade alls under filmen, var inte bara för att den är värd så mycket mer respekt - utan också för att manuset och jag blev ett. Jag var där med Michael Fassbender; bredvid honom, i honom och under honom.

Slutet var så mycket mer än vad jag i mina vildaste fantasier hade kunnat önska mig, och att då få gänget "VA!?-skrikare" efter mig gjorde att jag dessvärre var tvungen att tolka deras uppträdande som sorgligt patetiska handlingar av barnsligt omedvetna själar. Jag dömde inte dem. Jag tyckte bara synd om dem.

För att de inte insåg att de nyss fått bevittna ett mirakel.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jotnan 0 har röstat
annihilat0r 17 har röstat
 
av annihilat0r
Kinsey
 1 har röstat
Searching for Sugar Man
 26 har röstat
Pansarkryssaren Potemkin
 14 har röstat
Le piano irresistible
 3 har röstat
Batman Begins
 6 har röstat
From Paris with Love
 5 har röstat
Shame
 17 har röstat
In Time
 7 har röstat
Catfish
 9 har röstat
Polismördaren
 7 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor