Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 433 Besökare idag: 5 000
annons
Laddar...

Recension av Shanghai Grand

Regissör: Poon Man-kit
Ã…r: 1996
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2603)    Forumdiskussion (0)
31/7 2007
Recenserad av niebaotan
Shanghai Beach” var en omtyckt TV-serie från 1980-talet där en tämligen ung och oerfaren Chow Yun Fat kunde ses mot Ray Lui. Med Tsui Hark som producent och Poon Man Kit på registolen kom 1996 ”Shanghai Grand” – en nyversion av TV-serien där familjära Andy Lau och Leslie Cheung placerades i de ledande rollerna.

Ombord på ett skepp bevittnar den Taiwanesiske soldaten Hui Man Keung hur hans manskap hänsynslöst dräps. Med nöd och näppe lyckas han lämna fartyget. Sårad upptäcks han vid Shanghais hamnområde av gatudrivaren Ding Lik, en ung man med visionen att härska i den undre världen. Ding Lik hjälper Keung att återfå hälsan och de blir snabbt goda vänner. Gemensamt gör de sig av med en kuvande gangsterboss och hamnar högt upp i triadvärlden.

En kort tid av lycka och framgång inträder, tillvaron är gynnsam för dem båda. Men en rad oväntade händelser omvandlar deras tur till ett totalt haveri. Keung får vetskap om att hans soldaters banemän befinner sig i staden. En personlig vendetta blir på så sätt oundviklig. Vore det inte nog med det så förälskar sig både Ding Lik och Keung i samma kvinna, Fung Ching Ching, som är dotter till en framstående man i Shanghais brottsyndikat. Rivaliserande känslor och opålitliga individer hotar nu att förgöra det som Ding Lik och Keung presterat ihop.

”Shanghai Grand” är en visuellt, fantastisk gestaltning av 1930-talets Shanghai. Förnimmelsen av äldre tider är ideligen kvar i medvetandet, mycket tack vare klipska färgkombinationer och ett något åldrat foto. Kulisser, kostymer och övrig rekvisita tillför ett trovärdigt intryck, och att man befinner sig i en kaosartad stad, styrd av rivaliserande gangsterorganisationer som tillåts att härja fritt av korrumperad polis, känns inte alls avlägset. Helhetsintrycket stärks av ett föredömligt kameraarbete där varenda komposition och rörelse tycks vara omsorgsfullt arrangerad. En samstämd helhet som påtagligt är filmens i särklass, främsta bragd.

Jag är även tillfreds med merparten av filmens väsentliga karaktärer. Andy Lau är i gestaltandet av Ding Lik duktig, lite av en frisk fläkt bland de så när alltigenom seriösa figurer vi möter. Hans livfullhet är inte oupphörligt märkbar, men i jämförelse med återstående ensemble är han både pigg och betagande i sitt agerande. Förstås reformeras hans sinnelag ju längre intrigerna fortgår. Vad som gläder mig är att förändringen inte infinner sig prompt, utan medryckande smyger sig in i uppträdandet. Hui Man Keung, den Taiwanesiske soldat som räddas av Ding Lik är en kufisk individ, rätt så förtegen men bestämd. Leslie Cheung känns som ett lämpligt val att skildra denne man, och ger bevis på att han och Andy Lau är storartade som motspelare. Bra porträtterat av två fina aktörer, vars pondus ligger i begåvning och en ordentligt sammansatt intrig.

Den tredje parten i triangeldramat, Ning Jing, är uppriktigt sagt en besvikelse och den svaga länken i skapelsen. Att hon tycks gå på sparlåga är inte alls intagande, utan en smärre tragedi i ett annars så intressant händelseförlopp. Som plåster på såret medverkar det Sydkoreanska stjärnskottet Jung Woo-sung i en givande biroll och är så oväntat bra att jag nästan är redo att förlåta felsteget att använda Ning Jing.

Som gangsterhistoria är ”Shanghai Grand” periodvis brutal och blodig. Det känns lämpligt, och för den delen nödvändigt för filmens realism med dessa våldsamheter. De visuellt enastående eldstriderna är en uppskattad bonus. Intensiteten sprudlar, och gällande själva skaparförmågan anas inga brister. Filmvåldet är onekligen eminent.

Tveksamma partier går emellertid att finna. Bristerna är förvånansvärt få, men påverkar dock helheten. Felen påträffar vi främst i strukturen. Historien är nämligen uppdelad i tre segment, och resultatet är inte helt angenämt. Jag vill gärna tro att en enkelspårig handling hade varit att föredra, i synnerhet då den röda tråden hade bevarats med finare utgång. Nu blir intrycket emellanåt lite osammanhängande, och vissa inslag är direkt umbärliga – då hjälper inte ens ett vackert foto eller eleganta karaktärer.

I övrigt är filmen intakt förströelse, intrigfylld, dramatisk och estetiskt attraktiv. Ambitionerna med projektet känns uppnådda, och för fans av genren är detta en film definitivt värd att undersöka. Och titellåten är, tro det eller ej, förbaskat bra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niebaotan 2 har röstat
 
av niebaotan
Painted Skin
 3 har röstat
Linger
 1 har röstat
In a Distant Land
 1 har röstat
Shanghai Dreams
 1 har röstat
An Empress And The Warriors
 2 har röstat
The Vampire Doll
 5 har röstat
CJ7
 4 har röstat
Beauty and the 7 Beasts
 1 har röstat
Treasure Hunters
 1 har röstat
Juvenile Delinquents
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor