Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 050 Besökare idag: 4 760
annons
annons
Laddar...

Recension av Sherrybaby

Regissör: Laurie Collyer
År: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3333)    Forumdiskussion (0)
31/1 2007
Recenserad av kanzi
S
herry Swanson (Maggie Gyllenhaal) är 22 år och har just blivit villkorligt frigiven från fängelset. Där har hon tvingats hålla sig borta från heroinet som hon varit beroende av sedan hon var 16, men friheten är inte så lätt som hon tänkt sig. Hon måste skaffa ett jobb, hålla sig borta från droger och försöka återuppta kontakten med sin dotter Alexis (Ryan Simpkins). Dottern har tagits hand om av Sherrys bror Bobby (Brad William Henke) och dennes fru Lynn (Bridget Barkan) under hennes fängelsetid och de är inte säkra på att hon klarar av att ta hand om sin dotter. Sherry älskar Alexis och vill vara en god mamma, men livet som villkorligt frigiven - märker hon snart - är nästan svårare än livet innanför murarna. Nu tvingas hon ta tag i sitt liv och göra vuxna val, trots att hon själv knappt har lämnat sina problematiska tonår.

Laurie Collyer står för både manus och regi och har baserat Sherry på en god vän som åkte in i fängelse när Laurie gick ut college. Hon har tidigare gjort den prisade dokumentären ”Nuyorican Dream”, om en fattig Puertoricansk problemfamilj med ett starkt matriarkat och har inför ”Sherrybaby” spenderat mycket tid med kvinnliga ex-interner. Filmen ligger mycket nära ett dokumentärt berättande, vilket ger ett väldigt realistiskt intryck och det är på detta vardagsrealistiska plan som filmen är väldigt stark. Indiesyskonen Gyllenhaal brukar kunna göra intressanta rollval och Maggie Gyllenhaal gör här en imponerande insats som den problemtyngda Sherry som vill jobba med barn, men som får jobba desto mer med relationen till sitt eget. Hon var Golden Globe-nominerad för bästa kvinnliga dramaroll och vann bästa kvinnliga skådespelare på Stockholms Filmfestival.

Vad filmen däremot saknar är en ordentlig riktning. Gyllenhaal bär upp filmen rejält och både Danny Trejo (som spelar Sherrys vän/älskare) och lilla Ryan Simpkins gör bra ifrån sig, men trots att filmen handlar om Sherry och hennes roll dominerar totalt, får vi lära känna henne förvånansvärt dåligt. Filmen gör liksom nedslag här och där, men vi kommer aldrig riktigt in på djupet i någon aspekt av hennes liv. Vi får veta flera gånger att hon vill så mycket, men att hon inte orkar kämpa för det och detta är bra porträtterat. Däremot lämnas vi med en hel del lösa trådar och halvgrävda gropar, som Laurie Collyer själv inte verkat orka göra någonting med. Det är som att vi blir serverade ett antal delikata problemsituationer som vi är menade att gå hem och fundera över. Tyvärr får detta hos mig en motsatt effekt, det är en spelfilm – inte en dokumentär och jag vill ha lite mer handling. Filmen känns flyktig, historien något ogenomarbetad och de gripande situationerna rinner av mig som vatten på en gås när jag lämnar bion. Den blir också lite för tråkig emellanåt och ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt vilken målgruppen är. Att det är en independentproduktion som inte kommer att locka en stor massa är tydligt, men vilka kommer att se den? Att ha barn hjälper nog, då historien framförallt fokuserar på föräldrarollen.

Förutom priset för Maggie Gyllenhaals prestation, plockade "Sherrybaby" även hem en bronshäst som ”bästa film” på Stockholm Filmfestival. Nu återstår det att se om detta faktum kan få en publik att se den.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
kanzi 8 har röstat
 
av kanzi
Instängd 2
 13 har röstat
(500) Days of Summer
 12 har röstat
[Rec]
 37 har röstat
Buenos Aires, 1977
 2 har röstat
Bristande bevis
 14 har röstat
Freedom Writers
 4 har röstat
Ghost Rider
 8 har röstat
Jakten på lycka
 18 har röstat
Sherrybaby
 8 har röstat
The Departed
 17 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
0 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
0 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
2 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor