Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 426 Besökare idag: 4 340
annons
Laddar...

Recension av Shine

Regissör: Scott Hicks
Ã…r: 1996
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1470)    Forumdiskussion (0)
20/5 2010
Recenserad av soderbaum
D
en Oscars-nominerade Shine är baserad på en sann historia om den australiensiska pianisten David Helfgott som mycket olyckligt får ett mentalt sammanbrott och tvingas spendera många år institutionerad på vårdhem.

Filmen skildrar mycket färgstarkt Davids traumatiska uppväxt med en våldsam och trångsynt far som kväver honom med överbeskydd och höga förväntningar. Davids musikaliska talang saknar motstycke och han är näst intill ovedersägligt genialisk framför ett piano, men priset för denna gåva måste David betala i form av en enorm press från sin far som slutligen driver honom till mental sjukdom. Han får diagnosen schizofreni. Men genom ödets nyck snubblar han en regnig kväll över en bar där ett piano står och han går in och börjar spela...

Shine är en dramatisk men samtidigt en varm berättelse om en mycket märkvärdig livshistoria. Handlingen griper verkligen tag i en och presenterar en ytterst ovanlig protagonist vars mentala tillstånd är en tung börda men som vägs upp av en oemotståndlig charm och en fantastisk musiktalang.

Geoffrey Rush gör ett alldeles fantastiskt jobb som den schizofrena David Helfgott, en roll han sedan fick en mycket välförtjänt Oscar för. Armin Mueller-Stahl som spelar Davids far i filmen och som är lite av en favoritskådespelare i mina ögon, nominerades till en Oscar för bästa biroll.

Filmen har dock orsakat en del kontroverser som i synnerhet kretsat kring autenciteten i skildringen av David Helfgotts liv som anklagas för att vara mycket överdrivet framställt. Oavsett vad som är sant eller inte är Shine en otrolig filmupplevelse som jag starkt rekommenderar att se.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
soderbaum 4 har röstat
 
av soderbaum
Mongol
 3 har röstat
The Legend Is Born: Ip Man
 3 har röstat
Shine
 4 har röstat
Bangkok Dangerous
 3 har röstat
Skräddaren i Panama
 1 har röstat
The New World
 6 har röstat
I god tro
 9 har röstat
Ip Man
 9 har röstat
Fight Club
 8 har röstat
Kingdom of Heaven
 1 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor