Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 530 Besökare idag: 5 678
annons
Laddar...

Recension av Shrek 2

Regissör: Andrew Adamson, Kelly Asbury
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3861)    Forumdiskussion (0)
19/6 2004
Recenserad av Kiril
U
SA har under sommaren tagits över av ett stort, grönt monster som nu är på väg till Europa. Nej, jag snackar inte om slemmiga aliens, utan detta monster är betydligt trevligare - Shrek är tillbaka i denna uppföljare som på nolltid blivit en av filmhistoriens största kassasuccéer.

Här möter vi våra vänner kort efter första filmens slut. Shrek och Fiona kommer tillbaka från sin smekmånad och möts av en inbjudan till Fionas föräldrar i Far Far Away Land. Svärföräldrarna får dock en chock - inte nog med att deras dotters nyblivne make är ett monster, utan även dottern har förvandlats till ett sådant.
Framför allt reagerar fadern - Fiona skulle ju botas från sin förbannelse genom att befrias av och gifta sig med Prince Charming helt enligt en överenskommelse med the Fairy Godmother. Nej, nu måste Shrek röjas ur vägen för att inte Fiona ska bli som det i kungens förflutna som han försöker fly från.

Jag var en av det fåtal personer som inte föll blint för den första filmen. Visst, jag uppskattade och småflinade åt de små referenserna till sagovärlden och pikarna mot Disney, men utöver dem så kändes "Shrek" som ett crescendo av moralkakepredikan.
Uppföljaren är en förbättring på alla punkter. Moralen finns där - ingen tvekan om saken - men mindre påklistrad och mer nedtonad. I stället matas vi på med fler skämt per sekund än man har någon möjlighet att hinna med under den första gången man ser "Shrek 2".

Det är inte bara den otroligt fyndiga dialogen som bidrar till detta, utan den i kombination med en sanslös detaljrikedom i varenda bildruta. Jag skrattade så mycket att jag med all sannolikhet har missat över hälften av skämten och med all sannolikhet kommer jag skratta åt de resterande skämten de kommande gångerna jag kommer se denna rulle.

Att replikerna levereras med elegans av hela rollbesättningen, trots att Mike Myers inte varit rolig alls på sisådär fem år och trots att Cameron Diaz inte får något att bita i; alla biroller är castade med fingertoppskänsla och kramar ur så mycket som är fysiskt möjligt av sina karaktärer.

Tillsammans med ett otroligt skickligt animationsteam lyckas men få alla ettor och nollor i datagrafiken att få liv på riktigt. Och resultatet är så suveränt, att jag utan att blinka måste påstå att "Shrek 2", när filmåret ska summeras, kommer hamna på topp 10 listan. Förmodligen på den övre halvan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
ontherocks 4 har röstat
connya 6 har röstat
Kiril 11 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 47 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor