Aktuellt

Regissör: Jonas Odell
År: 2002
Till filminfo
Ditt betyg på filmen:
Antal visningar (1287)    Forumdiskussion (0)
11/4 2003
Recenserad av weng-weng

Jonas Odell har under flera år odlat sina talanger som animatör. Här har han grävt i sitt minne för att hitta, som han själv säger, vissa historier som hänt och andra som är påhittade. Kameran glider fram mot en porträttfylld vägg och väljer ett av de många foton som hänger där. Sedan börjar den första historien ur minnet. Här handlar det om hur en liten pojke får följa med sin farbror på olika äventyr på stan. De tittar på blinda dykare som äter banan i en stor vattenfylld behållare och går på museum, allt medan farbrodern dricker något ur en brun papperspåse.

Andra berättelser handlar om en man som alla barn i trakten älskar, han är inte som deras egna pappor och fixar håret och går ut och dansar en gång i veckan. Men hans fru är alltid sur och stannar hemma med blåmärken i ansiktet. En dag flyttar han därifrån och hennes blåmärken försvinner.

En av de bättre historierna berättar om hur två granngubbar tävlar om att ha nyast och stört utrustning till sin trädgård. Det hela urartar i mänskligt förfall och man hoppas att detta inte är en av historierna som har verklighetsbakgrund.

Som Odel själv också menar handlar de flesta av historierna om manliga tillkortakommanden. Det är färgglada animationer med gubbar( det är mest män) som rör sig ryckigt och dansar fram när de rör sig. Odell byter stil i sin animationsteknik från film till film, även om spretigheten är ett genomgående drag. Ibland är allt gjort i datorn men i vissa historier är bakgrunden uppblandad med t.ex. akvarell. Dessa bilder är de finaste och visar vilken driven konstnär han blivit.

I botten hos Odell, bakom det kluriga och knasiga, anar man ofta en sorglig eller otäck verklighet men det är inget han grottar ner sig i, han är mer intresserad av humorn och fascinationen i det rent betraktande.

Det blir en aning repetitivt med samma omstart historia efter historia men eftersom det trots allt är en kortfilm som står man ut.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner

Flugan
Airport '80 The Concorde
Thirst
3 har röstat

Entertainity AB © 2000-2009 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
Logga in!
Bli medlem!
Nyheter Verktyg Stödmedlem Senaste recensionerna Senaste kommentarer Senaste kolumnerna Statistik Online just nu
På Bio just nu Biopremiärer Biorecensioner Sök
DVD-toppen DVD-releaser DVD-recensioner Sök
TV, filmtablån TV-kolumnen Sök
Filmtipset Topp 250 Senast inlagda Mest betygsatta Mest betygsatta du inte sett Alla i bokstavs-ordning
Min Sida Filmdejt Filmtips Vänner online Min filmsamling Mina listor Mitt forum Svarsforum Sök Medlem
Filmsnack Listor Lek & Rösta Analys Recensioner
Om Sajten