Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 344 Besökare idag: 4 229
annons
Laddar...

Recension av Sleepless

Regissör: Dario Argento
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1496)    Forumdiskussion (0)
24/2 2004
Recenserad av De Rossi
D
en pesionerade polisen Moretti blir indragen i ett fall som han trodde var löst för länge sedan. Trots sina sömnproblem och dåliga minne börjar han och sonen till en kvinna som mördades 1983 nysta i dom nya morden som drabbat staden. Spåren leder till den dvärg som fick skulden för morden på 80:talet, är han verkligen död eller är det en copycat i farten!?

Dario Argento återvänder här till den genre som han inledde sin regissörskarriär med. Och till sin hjälp har han Ronnie Taylor (Foto), Max Von Sydow (Skådespelare), Sergio Stivaletti (Special Make Up Effects) & Goblin (Soundtrack).

Även om filmen inte är lika bländade rent visuellt som många andra av Darios filmer så är filmen vacker och det märks att det inte är några nybörjare bakom kamerorna.
Sleepless innehåller allt vad en giallo bör innehålla, altså en hel del våld och blod och dessutom en massa villospår.
Om man är bekant med konceptet så har man nog inga större betänkligheter över att vissa händelser är aningen långsökta och att man blir manipulerad både hit och dit under filmens lopp.

Personligen tycker jag att Argentos giallos är bland det bästa som finns, och även om Sleepless inte riktigt når till Deep Red eller Tenebres höjder så är den en förbannat bra film. Man blir serverad en hel del makabra mord som är tonsatta av den Italienska "supergruppen" Goblin. Här framför herrarna Pignatelli, Simonetti, Morante och Marangolo ett oerhört bra soundtrack som nästan är i klass med musiken till mästerverk som Tenebre och Deep Red.

Skådespeleri och hantverk är av väldigt bra kvalitet, men det som nog är det bästa i filmen måste nog vara Sergio Stivalettis specialeffekter. Riktigt trovärdiga och skickligt utförda. Utan att avslöja för mycket av intrigen kan jag väl avslöja att mördaren använder sig av en hel del udda instrument. Och tål man inte utstuderade mord bör man nog ha ett par kuddar i beredskap samt fjärrkontrollen i närheten.

Vilka kommer att uppskatta Sleepless då? Ja, är du bekant med Argentos övriga produktion och/eller gillar giallos så kommer du garanterat att gilla den här filmen. Men tål du inte att se blod och våld så bör du kanske välja någon annan film. Men vi andra kan avnjuta Sleepless i väntan på Argentos nyaste film The Card Dealer.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
De Rossi 4 har röstat
 
av De Rossi
Cannibal Holocaust
 25 har röstat
Sleepless
 4 har röstat
Nightmare City
 7 har röstat
Zombie 3
 3 har röstat
Staden med levande döda
 10 har röstat
Deep Red
 14 har röstat
Tenebre
 9 har röstat
Huset på kyrkogården
 9 har röstat
Two Evil Eyes
 4 har röstat
Nightmare Concert
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor