Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 366 Besökare idag: 4 439
annons
annons
Laddar...

Recension av Somewhere

Regissör: Sofia Coppola
År: 2010
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1880)    Forumdiskussion (0)
24/10 2010
Recenserad av weng-weng
E
nsamheten är en pålitlig följeslagare. Fortfarande är den ständigt närvarande hos Sofia Coppolas huvudkaraktärer. I Somewhere har dock Kirsten Dunsts och Scarlett Johanssons i-landsbekymrade rika flickor gjort könsbyte. Bakelserna och storstadens neonskyltar är utbytta mot kvinnor som konsumtion, alltid tillgängliga och i alla dess former. Men trots ett liv i överflöd består både ensamheten och meningslösheten.

Stephen Dorff gör snygga men sjaviga Hollywoodslashasen Johnny Marco som aldrig har annat än slitna jeans, t-shirt och skäggstubb. Det är nog ett ganska svårspelat porträtt att göra någon som fyller sitt liv enbart med champagnedoftande luft och händelser utan bestående värde, men Dorff gör det fint. Boendes på ett kändishotell där han kan kallprata med Benicio del Toro i hissen fyller han timmarna med fester, kvinnor och tv-spel. Ofta ensam, även om han rent fysiskt i alla fall ibland är omgiven av andra människor. Hans kalender ombesörjs av pressagenten och det är bara när han är med sin dotter som klockslag verkar viktiga.

Somewhere är mer ett tillstånd än en film i den gängse bemärkelsen att en händelse ger nästa. Coppola bygger sin film med statisk kamera och monotoni likt en enda lång inandning, men hon släpper aldrig ut luften. Den stannar i stället kvar i varje scen tills filmen mättats och lungorna är fyllda till bristningsgränsen. Det är arbetsamt och provocerande att följa.
Provokationen ligger här i just det som INTE sker. Här finns en annan film som Coppola avstår från att berätta, men den filmen är enklare och mer konventionell. Men – utan att avslöja något av handlingen – hos Coppola uteblir de stora magplasken för slusken som i stället kommer undan, vilket längst inne kanske mest är till hans egen förtvivlan.

Popmusik (här av Phoenix) är som vanligt en viktig narrativ pelare för Coppola, men i Somewhere har hon framför allt hittat den långa kamerablicken som med, vad som får gissas vara, medveten tristess platt visar upp en platt tillvaro. Då är klippningen hårdare – som när scener med två poledansande tvillingar klipps mot Johnnys dotter som åker skridskor. Scenerna redovisas med samma fåordiga iakttagande från Johnny och samma motbilder mot de kvinnor han tittar på. Har alla bilder framför hans ögon runnit samman till samma värde?

Somewhere fungerar förstås som media- och kändiskultkritik. Livet som stjärna är verkligen inte glamoröst, och vilka är vi som hyllar och fjäskar för dessa människor? Men ännu hellre kan den få vara en stilla kommentar till alla sjaviga män som får vilka kvinnor som helst hur de än ser ut och beter sig.

Utan att avslöja något, och det gör inte heller Coppola, är slutet i samma anda som resten av hennes film. Det visar hur titeln obönhörligen måste vara det allt leder till: inte här, bara någon (annan)stans.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
MrsRatched 2 har röstat
blue velvet 3 har röstat
Melvin Udall 2 har röstat
weng-weng 4 har röstat
 
av weng-weng
Dance of the Dwarfs
 0 har röstat
Tvätten
 1 har röstat
Det dödliga spelet
 1 har röstat
They Live
 2 har röstat
Sleeping Beauty
 8 har röstat
Friends with Benefits
 1 har röstat
F
 0 har röstat
Baby on Board
 2 har röstat
Apflickorna
 23 har röstat
Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult
 25 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor