Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 754 Besökare idag: 5 412
annons
annons
Laddar...

Recension av Sound of Music

Regissör: Robert Wise
År: 1965
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2318)    Forumdiskussion (0)
26/1 2005
Recenserad av von_fantasy
R
ogers och Hammerstein... Två mästare inom musikalens värld. Frågan är om musikal platsar bland "riktiga" filmer? Det här är en klassisk, tidlös och odödlig film. Det spelar ingen roll om man inte gillar musikaler, den här är riktigt bra.

Det handlar om familjen Von Trapp i 30-talets Österrike. Mamman har gått bort och pappan (Christopher Plummer) styr med järnhand i huset. Då kommer Maria (Julie Andrews) till huset och ingenting skulle bli sig likt igen. Hon struntar fullständigt i pappans olika normer och nästan diktatoriska stil mot barnen.

Akt två (ja filmen består av två akter vilket man märker ganska klart och tydligt) handlar om hur dom bland annat ska ta itu med nazisterna som vill ha med pappan i flottan.

Filmen är vacker och sockersöt rakt igenom. Alla skådespelarna är riktigt bra i sina roller (speciellt den vackra Charmian Carr som Liesl von Trapp). Sceneriet är riktigt fint speciellt när dom är uppe på bergen och sjunger. Annars kan husscenerna verka lite för mycket som en vanlig "scen" istället för ett hus.

Musiken i filmen är underbar. Rogers och Hammersteins melodier har blivit världskända. Låtar som "Do-Re-Mi", "Edelweiss" och "The Sound of Music" är odödliga. Snacka om att lyckas! Jag tänker inte i den här recensionen jämföra Rogers och Hammersteins musik med Andrew Lloyd Webbers så det gör jag inte.

Allt fungerar i filmen och man blir riktigt glad eller sorgsen av den. Det är väldigt få filmer som lyckas med det (Phantom of the Opera från 1943 är en av dom). Det känns så skönt att ha sett den, det kan bero på sockersötheten som skiner genom hela filmen vilket inte är negativt.

Dock så har kritiker hyllat filmen kanske lite väl högt, världens bästa film någonsin? Nej, tror inte det. Det är andra aktens fel, den blir på tok för långlivad vilket nästan ruinerar hela filmen.

Sedan så är jag inte så mycket för dubbade sångröster. Ja, det förekommer även i den här filmen. Bill Lee dubbar pappans sång och Margery McKay dubbar Mother Abbess sång. En rolig liten notis är att Christopher Plummer spelade in sång, men filmmakarna valde att dubba den ändå. Maria von Trapp är otroligt också med i bakgrunden i en av scenerna.

Nåväl. Sockersöt eller ej, den här filmen är värd att se med sin fantastiska musik och otroligt bra skådespel från i stort sett alla i filmen. Klassisker, men inte världens bästa film...

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
prs 2 har röstat
von_fantasy 9 har röstat
 
av von_fantasy
Apornas planet
 12 har röstat
Sin City
 15 har röstat
Da Vinci-koden
 12 har röstat
Omen
 28 har röstat
The Hills Have Eyes
 23 har röstat
Likplundraren
 3 har röstat
Independence Day
 14 har röstat
Cobra Verde
 11 har röstat
Harry Potter och den flammande bägaren
 11 har röstat
Black Dragons
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Hobbit: En oväntad resa
0 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
1 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor