Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 711 Besökare idag: 4 705
annons
Laddar...

Recension av Spider-Man 3

Regissör: Sam Raimi
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4689)    Forumdiskussion (0)
25/4 2007
Recenserad av sethgecko
S
om serienörd och stort Spider-Manfan har väntan på ”den svarta dräkten” varit nästan lika lång som väntan på en godtagbar filmatisering av Spider-Man överhuvudtaget. Jag blev dock besviken när jag såg den första trailern för Spider-Man 3 och att dräkten inte alls var lika slickad över Tobey Maguire (eller hans CGI-motsvarighet) som i serietidningen. Jag tog emot nyheten om Topher Grace som Venom med nästan lika stor besvikelse och det är här jag ofta gör ett misstag med serietidningsfilmer; jag utgår allt för ofta från att allt som finns i serietidningen går att återskapa i en film, detta är givetvis inte sant.

Om det gick att återskapa allting som försiggår i serietidningarna som Spider-Manfilmerna bygger på så skulle filmerna aldrig ta slut och det skulle ta lång tid innan Peter Parkers fästmö Mary-Jane kunde dyka upp. Att Gwen Stacy därför dyker upp i den tredje filmen istället för i början av filmserien får man köpa, men det blir en smula fel, då mycket av karaktären Spider-Man bygger på förlusten av Gwen Stacy (i serietidningen alltså). Att en hel del annat lämnats i serietidningsvärlden gör inte så mycket heller.

Storyn i Spider-Man 3 tar vid där tvåan slutade. Green Goblin är död och Harry Osborn skyller allt på Spider-Man. Samtidigt lyckas tjuven som sköt Peter Parkers morbror Ben rymma från fängelset och råkar hamna i ett radioaktivt provområde. En rätt stor del av filmen handlar också om Peter Parker och Mary Jane och deras förhållande. Mary Jane försöker lyckas som skådespelare och blir gång på gång överskuggad av Peter Parkers alter ego. Det låter på papperet som tre olika filmer, men Sam Raimi knyter skickligt ihop allting mot slutet och håller sig hyfsat trogen till originalet.

Dock är en del små detaljer signifikanta för att göra karaktärerna trovärdiga. Peter Parker är till exempel inte fullt så gravallvarlig som han framstår i filmerna. Visst kan vi köpa att han är stel och tråkig eftersom hans älskade farbror nyligen gått bort. Problemet blir bara att det blir parodi-artat när han väl skiner upp och lever livet i en viktig del av filmen. Det verkar som om filmskapare (med Sam Raimi i spetsen) valt att låta Venom vara den humorösa, kanske för att visa på ett motsatsförhållande de emellan och visst, det funkar alldeles utmärkt.

Under inledningen av filmen och halvvägs filmen igenom känns filmen som ett trevligt matinéäventyr som passar för de flesta. Efter halva filmen kan det möjligen bli lite väl mycket relationsproblem mellan Peter Parker och Mary Jane, men eftersom det tjänar en viktig funktion är även det okej.

Jag har egentligen bara en invändning mot filmen och det är varför de valt att introducera Gwen Stacy överhuvudtaget? Det är inte så att Bryce Dallas Howard (dotter till Ron Howard) gör dåligt ifrån sig, tvärtom, men hennes karaktär betyder ingenting. Likaså är hennes pappa Captain Stacy rätt betydelselös i sin roll, men däremot helt fantastiskt castad med John Cromwell som åldrar polisman. Det är mycket möjligt att både Gwen och hennes pappa introduceras i den här filmen för att i senare filmer spela mer betydelsefulla roller, men den förklaringen känns möjligen lite väl cynisk.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
10 16 23 har röstat
Windwhistler 13 har röstat
sethgecko 22 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor