Aktuellt

Regissör: Nicholas Meyer
År: 1982
Till filminfo
Ditt betyg på filmen:
Antal visningar (634)    Forumdiskussion (0)
8/9 2006
Recenserad av marfil
Filmen som räddade Star Trek från sig själv” som någon sagt. Ja, efter de metafysiska och storvulna utflykterna i första filmen "Star Trek: The Motion Picture" tog man nu i del två ett steg tillbaka och bytte ut allt: manusförfattare, producent, regissör och de gjorde ett jättebra jobb: man byggde en mindre, mer intim och mänskligare historia om åldrande, kärlek och hämnd. Den genetiskt manipulerade rymdskurken Khan flyr från sin exilplanet och jagar Kirk för att hämnas sin hustrus död. Det blir en spännande katt-och-råtta-lek där oddsen höjs genom att Kirks gamla flickvän Carol Marcus och hennes son David utvecklat en revolutionerande ”Genesis”-teknik som kan användas för att skapa liv på döda planeter, men också fungera som ett vapen. Khan får tag på Genesis, och det slutar med en magnifik rymdstrid, en envig mellan Kirk och Khan, där Kirk gör något så elegant att man förvånas över att det inte görs mer i rymdfilmer: han utnyttjar det faktum att rymden är ett tredimensionellt slagfält.

I Star Trek II tycker jag allt är på rätt plats: personkemin funkar perfekt mellan besättningsmännen och Kirk, Spock och McCoy grälar på det sätt som de ska göra. Khan är en formidabel fiende, minst lika smart som Kirk. Greppet att göra konflikten personlig höjer filmen skyhögt över föregångarna, och kanske är detta den bästa Star Trek-filmen av dem alla.

Man gjorde andra viktiga förändringar i den här filmen: istället för det grandiosa, myllrande forskningsskeppet som Enterprise framställs i förgångaren är det nu mer av ett militärt skepp: uniformer, titlar, jargong andas mycket mer flotta än akademi, och det passar ofantligt mycket bättre.

Visst känns en del gammalt idag, kanske framförallt Khans gäng med sina fönade hockeyfrissor och motorcykelkläder, men som helhet är detta en solid science-fiction-film.

En kommentar om slutet: för att ytterligare skruva upp oddsen slutar filmen med ett en av huvudpersonerna dör, även om man lämnar så många antydningar och trådar till att denne ska kunna återupplivas i en oundviklig del III att det nästan blir fånigt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner

Flugan
Airport '80 The Concorde
Thirst
3 har röstat

Entertainity AB © 2000-2009 Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor
Logga in!
Bli medlem!
Nyheter Verktyg Stödmedlem Senaste recensionerna Senaste kommentarer Senaste kolumnerna Statistik Online just nu
På Bio just nu Biopremiärer Biorecensioner Sök
DVD-toppen DVD-releaser DVD-recensioner Sök
TV, filmtablån TV-kolumnen Sök
Filmtipset Topp 250 Senast inlagda Mest betygsatta Mest betygsatta du inte sett Alla i bokstavs-ordning
Min Sida Filmdejt Filmtips Vänner online Min filmsamling Mina listor Mitt forum Svarsforum Sök Medlem
Filmsnack Listor Lek & Rösta Analys Recensioner
Om Sajten