Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 361 Besökare idag: 4 552
annons
Laddar...

Recension av Stolthet och fördom

Regissör: Joe Wright
Ã…r: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4529)    Forumdiskussion (0)
19/3 2006
Recenserad av Laszlo Kovacs
S
könheten ska ligga i betraktarens öga men varför ta några risker verkar det brittiska filmbolaget "Working Title" ha resonerat när de bestämt sig för att mjölka gamla pålitliga Jane Austen igen. Regissören Joe Wright är dessutom intelligent och undviker "Hollywood-looken" när han använder en rustik kornig bild som lyckas få de efterlängtade balerna på de engelska godsen att faktiskt se levande ut.

Stolthet och fördom handlar om balerna. På dem ska familjen Bennets fem döttrar visas upp för att locka till sig någorlunda förmögna friare. De två äldsta döttrarna Lizzie och Jane är naturligtvis viktigast att få bortgifta. Det borde inte bli särskilt svårt kan vi i publiken tycka eftersom de spelas av filmstjärnan Keira Knightley som blev oscarsnominerad för den här rollen och Rosamund Pike som jag kände igen från "Die another Day" där hon spelade den elaka bondbruden "Miranda Frost". Den rådjursvackra Knightley sticker nästan av från det rustika konceptet med sitt perfekta utseende men "Working Title" ville säkert ha en garanterad kassako i henne.

Apropå kossor så är den lantliga charmen nästan total i 2005 års upplaga av "Stolthet och fördom". Hönsen fladdrar omkring och är synnerligen filmiska tillsammans med den långhorniga boskapen och inte minst Brenda Blethyn som jag inte kan låta bli att foga in i just det sammanhanget. Det må vara lågt av mig men Blethyn är nästan typecastad som en del av lagårdsinventariet. Annars spelar hon naturligtvis fru Bennet, gubben Bennet spelas av en oförarglig Donald Sutherland.

Mr Darcy då? "Working Title" ligger ju även bakom Jane Austen-parodierna om "Bridget Jones" där den skicklige Colin Firth fått föra över den 200-årige motvillige charmören Darcy till nutid. Han spelade dessutom mr Darcy i TV-serien "Stolthet och fördom" från 1995. Frågan är då vem som har fått den svåra uppgiften att uppdatera den rike svårmodige mr Darcy? Han heter Matthew Macfadyen och svårmodig är väl bara förnamnet. Han ser så svårt plågad ut i varenda bildruta att man undrar när sammanbrottet ska komma. I hans fall tycker jag typecastingen har gått lite för långt men det här är hård "bisnis". Näsdukarna SKA fram på slutet!

Nu är det dags att medge att jag inte gillar den här filmen. Visst, den är så otroligt vacker och stillsam att man ibland är frestad att ropa "Stopp! Stanna! Släpp in mig! Jag vill också strosa omkring i de där vackra scenerierna..." Keira Knightley ska vi bara inte tala om. När hon smyger omkring i mr Darcys slottsliknade domäner smälter hon in i arkitekturen och blir en del av dekoren. Oscarsnomineringen måste ha motiverats med: "Hon är ju SÅ snygg"!

Hönsen och kossorna är behållningen i den här filmen. Vill du istället se en riktigt bra Jane Austen-filmatisering föreslår jag Ang Lees "Förnuft och känsla" från 1995.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jevlageek 12 har röstat
Laszlo Kovacs 19 har röstat
 
av Laszlo Kovacs
No Country for Old Men
 43 har röstat
Rio Bravo
 11 har röstat
Spetsknypplerskan
 9 har röstat
The Departed
 7 har röstat
JLG/JLG
 3 har röstat
Det amerikanska imperiets fall
 3 har röstat
Stolthet och fördom
 19 har röstat
Jarhead
 29 har röstat
The Constant Gardener
 13 har röstat
Bröderna Grimm
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor