Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 559 Besökare idag: 4 412
annons
Laddar...

Recension av Super Size Me

Regissör: Morgan Spurlock
Ã…r: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2525)    Forumdiskussion (0)
19/9 2004
Recenserad av Loomis
T
änk att få vräka i sig Mc Donalds mat hela tiden, morgon, lunch och middag. Hade jag varit sju år hade det låtit som en dröm, men för Morgan Spurlock blev det en mardröm. Det här är dokumentären som har gett Mc Donalds- styrelsen darriga ben. Det märktes inte minst efter premiärvisningen i Cannes senast då det inte tog det lång tid innan deras tillvalsmeny Super Size försvann. Tillfälligheter? Knappast.


Morgan Spurlock bestämmer sig för att i svallvågorna av stämningsansökan mot Mc Donalds och den överviktsepidemi som råder i landet i väst göra en dokumentär om ämnet. Han ska i en hel månad enbart förtära föda från Mc Donalds. Det innebär alltså frukost, lunch och middag. Ingen annan mat får han äta än den Mc D serverar. Innan experimentet gör han också en rad fysiska tester för att upplysa oss om vilken hälsosam person han var innan allt började. Sedan under månadens gång gör han hela tiden återkontroller hos doktorer och dietister. Och resultatet är om än väntat ändå väldigt överraskande.


Det är intressant och se Morgan Spurlocks resa genom USA för att äta från Mc D:s menyer till en början. Sen så blir det ganska så upprepande till slut. Men förutom att proppa i sig burgare så upplyser han också om en mängd andra intressanta saker som hur mycket pengar som används i marknadsföring jämfört med fruktbolagen osv. Han använder enkla uttryck och förklaringar som gör hela processen lättförstådd.


Det intressanta med ”Super Size Me” är inte själva filmen utan efterspelet som hänt efteråt. Mc Donalds är livrädda för Morgans film och det märks i samhället vilken otrolig makt Mc D har när Morgan inte ens får göra tv- intervjuer i vissa länder.

Morgan som huvudkaraktär i dokumentären känns helt okej trots att hela projektet ibland känns lite ”skoldokumentärt”. Men det här är en dokumentär som helt klart drar till sig ögonen och levererar en bra grund för en diskussion. Det är en bra berättelse som inte är helt lyckad berättad.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 9 har röstat
Loomis 18 har röstat
 
av Loomis
Turistas
 7 har röstat
Kärlekens slöja
 3 har röstat
Parfymen: Berättelsen om en mördare
 23 har röstat
Annapolis
 4 har röstat
The Benchwarmers
 6 har röstat
United 93
 17 har röstat
Lucky Number Slevin
 28 har röstat
Hooligans
 15 har röstat
Höjdarskolan: Sky High
 3 har röstat
Saw 2
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor