Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 481 Besökare idag: 4 303
annons
Laddar...

Recension av Svarta änglar

Regissör: Peter Jackson
Ã…r: 1994
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1354)    Forumdiskussion (0)
13/5 2004
Recenserad av tvoj
N
är jag såg ett filmtips på TV om "svarta änglar" förstod jag att denna film skulle jag gilla. Jag blev trots mina stora förväntningar överraskad. Den var så mycket mer än vad jag föreställt mig att den skulle vara.

Filmen börjar med att introducera oss till Pauline Parker, en tystlåten intelligent nya zeeländsk flicka. Hennes föräldrar är inte särskilt förmögna, hennes pappa är fiskhandlare och hennes mamma är hemmafru, som de flesta mödrarna på 50-talet. Föräldrarna hyr ut rum i sitt hus till studenter för att dryga ut ekonomin.
När så en dag en ny flicka börjar klassen, den vackra Juliet Hulme, ställer Pauline sig skeptiskt till henne. Men när Juliet visar att hon både är väldigt intelligent och rebellisk mjuknar Pauline och hennes skepsis bytts ut till beundran. De två flickorna finner varandra och upptäcker att de har mycket gemensamt. Trots att Juliet kommer ifrån en förmögen familj där båda föräldrarna jobbar med fina yrken är båda flickornas barndom kantade av allvarliga sjukdomar. De båda fantiserar ihop en drömvärld och beslutar sig för att skriva en bok tillsammans. Eftersom Pauline skäms lite över att ta hem Juliet till sin ej så perfekta familj spenderar de mycket tid istället hemma i Juliet stora hus. De bygger lerfigurer, föreställande de karaktärer som kretsar i deras drömvärld och njuter av varandras sällskap.

Deras mycket nära vänskap börjar oroa deras föräldrar som misstänker att flickorna är mer än bara vänner. När sedan Juliet får lungsot börjar deras vänskap bli mer och mer motarbetad. Flickorna blir förkrossade och vägrar ge upp den vänskapen de har. Pauline börjar hata sin mamma mer och mer som är den person som oftast får ta upp familjens bekymmer med henne.

Denna film är baserad på den dagbok Pauline skrev under den tid hon var vän med Juliet.

Filmen är ett virvlande drama mellan verklighet och fantasi där det stränga samhällsklimatet och värderingarna leder till det hemska dåd som de båda utför. Vi dras in i flickornas tankar och man känner riktigt hur mycket man vill att deras vänskap skall för evigt brinna.

Jag har rangordnat några punkter i filmen jag speciellt gillar.
1) Den psykologiskt uppbyggda delen av filmen är verkligen skickligt gjord. Det är få filmer jag tar vid mig av, men denna film får en verkligen att känna den smärtan och den glädjen dessa flickor upplever.
2) Denna film är väldigt vacker. Mycket är baserat på flickornas fantasier och det återskapas bra trots att den släpptes 1994.
3) Hur samhällets värderingar angående homosexualitet och vad en tonårsflicka får och inte får göra speglas skickligt. Det känns på något sätt som filmen försöker ursäkta den gärning våra huvudpersoner gör. Jag är lite för känslig på denna punkt för att förstå hur de kunde göra det dåd de gjorde men jag kan finna en viss logik i deras tankar.

Jag satte en fyra på denna film för att jag tyckte mig sakna något. Trots att filmen i sig var unik var den inte så unik att jag fann den värdig en femma. Skådespeleriet drar också ner en aning på filmen då den bitvis är ganska svag. Kate Winslet spelar ibland över i sin roll som Juliet som förvisso är en excentrisk person, men jag tyckte hon blev mindre trovärdig stundtals. Trots att denna film inte har fått en femma (än) av mig är den helt klart en mycket stark fyra och jag rekommenderar den varmt till alla.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
våldsamt_våld 6 har röstat
La Lana 4 har röstat
Aviva 6 har röstat
cineasten89 10 har röstat
tvoj 11 har röstat
Druvan 6 har röstat
 
av tvoj
Dogville
 16 har röstat
Charlies änglar: Utan hämningar
 5 har röstat
Idioterna
 17 har röstat
Svarta änglar
 11 har röstat
M
 35 har röstat
The Cell
 20 har röstat
Elephant
 51 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor