Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 479 Besökare idag: 5 615
annons
Laddar...

Recension av Testament of Youth

Regissör: James Kent
Ã…r: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1372)    Forumdiskussion (0)
13/4 2015
Recenserad av Albion1
T
estament of Youth är en sann tragisk kärlekshistoria skildrad mot bakgrund av första världskriget. Filmen är baserad på den första delen av Vera Brittains extremt framgångsrika bok och hur hon överlevde krigets fasor.

Filmen visar hennes kamp när hon övertalar sin far att låta henne studera vid Oxford, hennes intresse för kvinnans ställning i samhället, hennes ambition att bli författare, hennes relation till sin bror och hennes kärleksaffär med Roland Leighton som slutar i tragedi när han stupar. Vi ser också hur unga män, knappast äldre än tonåringar, tyckte att det var ädelt och hedersamt att ta värvning för att tjäna sitt land.

Filmen visar hur annorlunda livet var för kvinnor i början av 20-talet och vi får ett exempel när vi ser den ständigt närvarande mostern, som agerar förkläde när Vera ska träffa Roland.

Folk i allmänhet var naiva och okunniga om världen omkring dem, med begränsad tillgång till medier förutom tidningar, och Vera upplever en fruktansvärd chock när hon ser sida efter sida med namnen på de stupade. Hon förstår att kriget kanske inte kommer att vara slut till jul och att döden faktiskt lurar runt hörnet, speciellt i skyttegravarna. Den patriotism de unga männen känner i början, försvinner när verkligheten i skyttegravarna möter dem, och när de går mot en meningslös död.

Det är mycket bra agerat av flera engelska skådespelare med stjärnstatus, med tillägg av en utmärkt svenska, Alicia Wikander, som en möjligen alltför vacker Vera. Tidsandan förmedlas väldigt väl av tidsäkta kläder och fotot är i allmänhet en fröjd att titta på och påminde mig en del om Bright Star, Keats kärleksaffär, där vi också har vackra bilder av den engelska landsbygden i full blom. Sedan har vi skyttegravarna i första världskriget, som vi har sett så många gånger tidigare, men den här gången träffar inte fasorna mitt i prick, inte som de förskräckliga scenerna i filmen Försoning, till exempel.

Budskapet i filmen sammanfattas när Vera talar vid ett offentligt möte strax efter kriget. Hon förklarar för åhörarna vad hon har upplevt, när hon avbröt sina studier för att bli sjuksköterska i Frankrike och hennes första uppgift var att ta hand om döende sårade tyskar. Upplevelsen fick henne att inse det absurda i det hela, att trösta döende tyskar, medan samtidigt andra tyskar försökte döda de engelska soldater. Det är sorg som är filmens budskap och en påminnelse om krigets förödelse för alla som kommer i närheten av det. En film med ett stort hjärta och en uppvisning om krigets dårskap.Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Albion1 0 har röstat
 
av Albion1
Eddie the Eagle
 1 har röstat
Far from the Madding Crowd
 1 har röstat
Avskedsfesten
 0 har röstat
Testament of Youth
 0 har röstat
Still Alice
 0 har röstat
Hotell Marigold 2
 0 har röstat
Calvary
 0 har röstat
Selma
 0 har röstat
The Theory of Everything
 0 har röstat
Love Is Strange
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor