Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 374 Besökare idag: 5 037
annons
Laddar...

Recension av The Imitation Game

Regissör: Morten Tyldum
Ã…r: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2160)    Forumdiskussion (0)
24/2 2015
Recenserad av Mat1az
U
nder andra världskriget använde sig nazisterna av en komplicerad chiffermaskin för att kryptera topphemliga meddelanden. Den så kallade Enigma-maskinen hade över en triljon variabler och ansågs omöjlig att knäcka. Men en ung matematiker kom att bevisa motsatsen.

Den unga matematikern var Alan Turing, här spelad av en alldeles briljant Benedict Cumberbatch som gör sin mest absoluta rollprestation hittills. Turing hörde till ett team av kodknäckare i Bletchely Park där engelsmännen samlat sina smartaste hjärnor. Deras projekt var att göra det omöjliga – att knäcka Enigma-koden. Resultatet av deras arbete kom att hållas hemligt i 50 år.

Historien följer Turing som det missförstådda geniet. Han rör sig i en värld fylld med människor och känslor som han inte förstår sig på. Dessutom är han homosexuell (något som var kriminellt i England fram till 1967). Vid sin sida har han kollegan och livskamraten Joan Clarke (Keira Knightley).

Clarke fungerar lite som en vägledare för Turing i det sociala spelet som majoriteten kallar för livet. Hon är också ett vittnesmål för särbehandlingen av kvinnor och män som ännu var särskilt tydlig under den här tiden. Rollen är en av Knightleys bättre på senare tid.

Hela filmens recept är i grund och botten lite för bekant. Att Oscarstatyetter varit i åtanken är inte speciellt svårt att se. Det kommer säkerligen störa vissa att man spelat med för säkra kort. Man har även varit aningen för sparsam med spänningsmoment. Det saknas nålar att sitta på. Den välplacerade och subtila humorn gör sig i alla fall till rätta och räddar filmen från ett falla in i en allt för gråblek palett.

I sin helhet är det svårt att bortse från att detta är ett mästerligt hantverk av norrmannen Morten Tyldum. Fotot är otroligt snyggt, det är väl koreograferat och skådespelet är i toppklass.

Detta är Tyldums engelskspråkiga regidebut, och likt svensken Tomas Alfredson (som själv gjorde engelskspråkig regidebut med Tinker Tailor Soldier Spy) märker man av en stor visionär. Det här är någon som är redo att erövra världen. Penseldragen må vara aningen förutsägbara här, men de är en ren fröjd att beskåda.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 3 har röstat
saggesaliv 1 har röstat
ehansi 2 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor