Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 457 Besökare idag: 4 299
annons
Laddar...

Recension av Den siste mannen på jorden

Regissör: Ubaldo Ragona, Sidney Salkow
Ã…r: 1964
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1782)    Forumdiskussion (0)
25/8 2009
Recenserad av AddeColciago
D
et har gjorts tre kända och uppmärksammade filmatiseringar av Richard Mathesons skräckroman I Am Legend. Den med samma namn och med Will Smith i huvudrollen är den senaste. Dessförinnan var det The Omega Man med Charlton Heston, som jag ju har skrivit om här, men redan 1964 kom den första filmatiseringen. Namnet var The Last Man on Earth och denna gång var det skräckfarbrorn Vincent Price som var ensam kvar.

Handlingen följer samma mall som de övriga filmerna. Robert Morgan (inte Neville som i både boken och de andra filmerna) är den enda kvarlevande människan på jorden efter en katastrofal epidemi. Eller ja, den enda friska människan.

Den största skillnaden mot de andra filmerna är att här är de smittade inte något annat än vanliga vampyrer. De tål inte dagsljus, vitlök, speglar och allt annat. För att få död på dem krävs ett vasst föremål genom hjärtat. Alltså följs den vanliga vampyrmallen. Vilket egentligen bara är till godo. Vem vill inte se Vincent Price som vampyrslaktare?

Filmen börjar direkt med att etablera en alldeles lysande känsla av ensam- och utsatthet. Genom en mycket mysig voice-over berättar Price att varje dag ser likadan ut och han ifrågasätter vad som egentligen är meningen med att fortsätta kämpa. Sen kommer bakgrundhistorien till varför allt blev som det blev. Eftersom det handlar om en epidemi känns det ganska skrämmande att se hur människor hör talas om viruset, men förlitar sig på att världens forskare och doktorer ska hitta ett botemedel. Vi har ju lite av samma situation i dagens nutid.

Tidens tand har inte varit alltför snäll mot The Last Man on Earth, men för att ändå vara så lågbudget är jag positivt överraskad. Den håller ett bra tempo och Price är lysande, vilket räcker för mig. Jag har inte läst boken, men den här känns ändå mest trogen förlagan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 0 har röstat
 
av AddeColciago
The Expendables
 24 har röstat
The Visitor
 0 har röstat
Traffic
 0 har röstat
The Last Days of Lehman Brothers
 1 har röstat
Född den fjärde juli
 1 har röstat
Slå nollan till polisen
 1 har röstat
Dolt hot
 5 har röstat
Frankenstein
 1 har röstat
Spelaren
 3 har röstat
Shutter Island
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor