Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 503 Besökare idag: 5 830
annons
Laddar...

Recension av The Life of David Gale

Regissör: Alan Parker
Ã…r: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4823)    Forumdiskussion (0)
20/2 2004
Recenserad av Loomis
D
ödsstraff är något som alla har en åsikt om, inte minst i USA. Regissören Alan Parker har gjort en film om just det ämnet. Hur säker är den egentligen och kan man lita på att alla som döms är skyldiga? Men vad händer när ledaren för motståndsrörelsen själv blir dömd till dödsstraff?

David Gale (Kevin Spacey) är en mycket utbildad och omtyckt lärare som arbetar mot dödsstraff. En dag blir han själv gripen för mordet på sin kollega samt nära vän Constance (Laura Linney). Hans dom prövas i tre olika domstolar men alla med samma utslag. Skyldig. Bara fyra dagar innan hans avrättning vill han träffa en journalist så han kan berätta sin egen historia vad som egentligen hände. Han har speciellt bett om ”Bitsey” (Kate Winslet) som skriva hans historia. Hon är känd för sin objektivitet och hon är övertygad om att David är skyldig. Men efter tre dagar och intervjuer med honom så är hon inte lika säker längre. Är han bara en vältalig man som lätt kan övertyga henne om något eller är det han säger verkligen sant?


Men oj då, en till sådan här film. Det var min första tanke och trots att det brukar fungera som lätt underhållning så får man oftast vad man väntar sig av den här typen av film. Men Alan Parker är smartare än så. Han har gjort en lättsam film fylld med olika klichéer, men av en anledning. Låter konstigt med under ytan så levererar den så mycket mer. Den ger en eftertänksamhet och bjuder på lysande skådespelarinsatser. Också dialogen är fruktansvärt välskriven och vad som ibland lämnar Kevin Spaceys mun ger en rysningar.

Det är som sagt ett klassiskt tema med grävande journalistik som hela tiden slåss mot klockan och vad som är sant eller falskt. I USA i synnerhet så är det en ganska så politisk vågad film och dom amerikanska filmkritikerna var inte allt för lyriska över den när den kom. Jag å andra sidan fann den väldigt bra och trots att den ibland känns lite för överskriven och tillrättalagd så är det en film som både ger spänning och budskap. En film för alla smaker och det är ett ganska säkert kort om man känner sig osäker i sitt filmval.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Loomis 10 har röstat
 
av Loomis
Turistas
 7 har röstat
Kärlekens slöja
 3 har röstat
Parfymen: Berättelsen om en mördare
 23 har röstat
Annapolis
 4 har röstat
The Benchwarmers
 6 har röstat
United 93
 17 har röstat
Lucky Number Slevin
 28 har röstat
Hooligans
 15 har röstat
Höjdarskolan: Sky High
 3 har röstat
Saw 2
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor