Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 506 Besökare idag: 4 335
annons
Laddar...

Recension av The Shining

Regissör: Stanley Kubrick
Ã…r: 1980
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (6447)    Forumdiskussion (0)
26/4 2004
Recenserad av FreddyKrueger
H
ur mycket man än blundar, gömmer sig bakom kudden eller går på toa under The Shining så får man ändå aldrig ro. Den är läskig och obehaglig hela filmen ut och det är få filmer som lyckas med att skrämmas som den här gör. Stanley Kubricks sätt att filma är enligt många det bästa någonsin men förutom The Shining och A Clockwork Orange så tycker jag att Kubrick inte har gjort så många bra filmer. Hans sätt att filma på är beundransvärt och ljuden/musiken till filmerna är bara för fräcka. The Shining är så högt rankad i skräckgenren att den är älskad av nästan alla. Om man nekar filmen får man nästan alltid ett gäng King-fans efter sig som jagar en vart man än går. Filmen handlar om en f.d. alkoholist vid namn Jack. Han får jobb som vaktmästare på The Overlook Hotel i Colorado bergen. Han ska passa hotellet under hela vintern och tar med sig familjen som en sorts semester, men allting är verkligen inte som de tror att det är. Jack och frun Wendys son Danny har en gåva som kallas att skina (The Shining). Han kan läsa tankar och prata med andra utan att öppna munnen, fast bara med såna som också har samma gåva. Han vet att hotellet nästan lurar på dom. För varje dag som går blir Jack mer och mer okoncentrerad och konstigare och hans fru och barn mer och mer misstänksammare. Misstänksammare om det verkligen är den helt vanliga Jack som bara behöver lugn och ro eller om hela hotellet försöker göra honom galen. Man kan nästan säga att hotellet lever eller besitter en rakt igenom ond kraft. Det slutar med att han jagar sin egna familj med yxa genom det gigantiska hotellets gångar och korridorer. Jack Nicholson i rollen som, just det, Jack är extremt bra. Han är alltid fokuserad på rollen och spelar aldrig över eller något sånt i hela filmen. Resten av skådespelarna är inte så kända men bra ändå. Kscenerna då Danny cyklar runt på trehjulingen är de läskigaste jag någonsin har sett i mitt livs historia nästan och jag fick nästan en hjärtattack. The Shining är en mycket bra film som rekommenderas varmt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stygga-Vargen 0 har röstat
Elemental 2 har röstat
FreddyKrueger 36 har röstat
nalle_ 15 har röstat
anonym 14 har röstat
mampyra 12 har röstat
Arkisch 9 har röstat
ea1234 23 har röstat
 
av FreddyKrueger
Mulholland Drive
 22 har röstat
Elephant
 12 har röstat
American Psycho
 18 har röstat
Open Water
 10 har röstat
Cannibal Holocaust
 43 har röstat
Edward Scissorhands
 36 har röstat
House on the Edge of the Park
 19 har röstat
Driller Killer
 15 har röstat
I, Robot
 24 har röstat
Clockwork Orange
 42 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor