Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 496 Besökare idag: 5 811
annons
Laddar...

Recension av Tidsmaskinen

Regissör: George Pal
Ã…r: 1960
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3083)    Forumdiskussion (0)
6/4 2004
Recenserad av cineasten89
T
idsmaskinen är en fascinerande film som var nyskapande för sin tid men som antagligen är gammal idag. Men den är fortfarande sevärd och är en av dom mest minnesvärda filmer som man absolut minns. Oförglömlig, med andra ord.

Rod Taylor är helt lysande i rollen som vetenskapsmannen som åker in i framtiden och finner att mänskligheten blivit uppdelad i två raser.

Filmen är baserat på H G Wells science fiction roman som lyckats bra på vita duken tack vare George Pals geniala regi. Det är lika mycket science fiction som det är äventyr i filmen, och det är en perfekt familjefilm. Tyvärr lyckades remaken inget vidare med H G Wells ättling, Simon Wells, som regissör. Remaken är väl sådär, men det är den här filmen som har gjort hela tidsresor-idén helt magnifik och magisk. Men jag är inte övertygad om att denna film är den bästa filmen om tidsresor - det är nog Tillbaka till framtiden som lyckats bättre.

Men Tidsmaskinen var en av dom första tidsmaskin filmerna, och det är nog det som gör filmen så bra och spektakulär på sin tid. Utan denna, hade Tillbaka till framtiden inte funnits. Robert Zemeckis, regissör till Tillbaka till framtiden, har sagt i en intervju att han blev inspirerad av Tidsmaskinen, så jag ska nog hålla käft. Men annars, är filmen ändå briljant gjord och är både intressant och underhållande. Har ett bra slut, enligt mig. Inledningen är också bra, och storyn mittimellan var spännande.

Men man kan nog ändå säga att det är på något vis uråldrigt över filmen, men jag är ändå säker på en sak - den är mycket bättre än remaken.

Du som vill se en film om tidsmaskinen - se denna istället för remaken Time Machine.
Visst har Time Machine otroligt spektakulära specialeffekter, men Tidsmaskinen har coola effekter som inte är lika spektakulära som remaken men som ser mer äkta ut.

Konceptet är också intressant i Tidsmaskinen, och hela rollistan har gjort väldigt bra ifrån sig. Det var också kul att se vetenskapsmannen bli förvånad över att ju mer framtiden förändras, ju mer har den blivit förstörd. Och när han slutligen upptäcker att framtidens mänskligheten blivit uppdelad i två raser, är ju riktigt sevärd bara att få se hur han reagerar och vad han gör för att förändra det. Vi, framtidens människor, vet bättre än vad vetenskapsmannen gör - det är nästantill omöjligt att förändra framtiden. Men låt oss anta att man kunde. Då är det riktigt kul att få se vetenskapsmannen försöka.
Det är smått underhållande, annars är den riktigt bra och otrolig. Filmen har helt enastående, fantasifulla och coola effekter som den är oerhört välgjord. Helt igenom lysande film som ibland går smått för långt. Men filmen är absolut inte för lång.
George Pal har verkligen gjort en fin, underbar, minnesvärd film, vilket man inte kan säga om Simon Wells Time machine. Men som ni nog vet, så är det mycket svårt att göra en väldigt bra remake.

Tidsmaskinen är nog en av filmerna som absolut fortfarande är sevärd, trots dess uråldriga charm. Men dess uråldriga charm gör bara filmerna skönare och bättre.Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
cineasten89 10 har röstat
 
av cineasten89
Bad Teacher
 4 har röstat
Inglourious Basterds
 34 har röstat
House of Wax
 16 har röstat
A Love Song for Bobby Long
 17 har röstat
Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd
 20 har röstat
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
 20 har röstat
Boogeyman
 6 har röstat
Miss Secret Agent 2 - Armed and Fabulous
 5 har röstat
Timeline
 5 har röstat
Virgin Suicides
 20 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor