Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 438 Besökare idag: 5 079
annons
Laddar...

Recension av Timecop

Regissör: Peter Hyams
Ã…r: 1994
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1353)    Forumdiskussion (0)
29/9 2006
Recenserad av Priceguy
T
imecop är en dålig film, men vi har alla sett många dåliga filmer. Det tragiska med Timecop är att den kunde ha varit en bra film. Idéerna saknades inte.

I en nära framtid uppfinns tidsresor. Vi får en snabbgenomgång av hur tidsresande fungerar i just den här filmen, nämligen genom att förändringar i det förflutna skapar "vågor", som ringar på vattnet, som påverkar nutid och framtid. Sedan skapas en särskild polisstyrka för att övervaka tidsresande och hindra obehöriga resenärer från att förändra framtiden. Max Walker (Jean-Claude Van Damme), som förlorade sin fru när deras gemensamma hem utsattes för inbrott, får en tjänst vid den nyskapade styrkan.

Brottslingar använder sig kreativt av tidsresorna. De stjäl guld från sydstaternas armé under amerikanska inbördeskriget. Någon köper upp den mark som en dag ska bli Beverly Hills. Någon annan spekulerar i aktier veckorna före börskraschen 1929. Walker upprätthåller plikttroget lagen medan han lider för att det är möjligt, men inte tillåtet, för honom att åka tillbaka och rädda sin frus liv. Som sagt finns idéerna på plats.

Felen med filmen är dock ännu uppenbarare än de goda idéerna. Jean-Claude Van Damme är, kort och gott, en dålig skådespelare. Det finns stridskonstnärer som kan agera - Jackie Chan, Jet Li, Sonny Chiba - men Van Damme är inte en av dem. Intrigen, när väl tidsresandets nyhet bleknat, är klichéartad och förutsägbar. Liksom i många andra tidsresefilmer lyckas skurken (vars identitet är det mest klichéartade av allt) förändra nutiden efter eget behag och Walker måste ordna allting rätt igen.

Och givetvis behandlas den vetenskapliga sidan av det hela med det förakt vi är vana vid. Det sägs till exempel att om man rör vid en tidigare version av sig själv förintas båda exemplaren eftersom "samma atomer inte kan vara på samma plats vid samma tidpunkt". Helt och hållet ignoreras att människans atomer byts ut med väldigt hastighet, att en atom av samma ämne är precis samma sak som en annan atom av samma ämne oavsett om den råkar sitta i dig, mig eller en pingvin, och att även om allt det föregående inte vore sant så bygger det på att man måste röra vid sin tidigare version med samma del av huden.

Med en bättre huvudrollsinnehavare och en bättre uppföljning på den lovande premissen hade Timecop kunnat bli riktigt bra. Nu är den bara underhållning för stunden, och inte ens särskilt god sådan.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
RasmusOrsén 2 har röstat
Priceguy 2 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor