Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 599 Besökare idag: 4 785
annons
Laddar...

Recension av Utlämnad

Regissör: Gavin Hood
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4041)    Forumdiskussion (1)
7/2 2008
Recenserad av sethgecko
E
gypten-födda amerikanen Anwar El-Ibrahimi är på väg hem från Kapstaden. Han har deltagit i en kemikonferens som expert och lämnar sitt hotell för att återvända till sin gravida fru och deras son i en förort till Washington DC. Samtidigt exploderar en bomb någonstans i Nordafrika, en CIA-anställd amerikan dör i bombdådet, trots att han inte var målet. På något sätt blir Anwar El-Ibrahimi misstänkt för inblandning i bombdådet och han når aldrig sitt hem utanför Washington DC, istället blir han förd till en fängelseanläggning någonstans i Nordafrika och där börjar förhören…

Att göra en film om de utlämningar som USA och deras underrättelsetjänst sysslar med är rena rama politiska dynamiten, om det sköts rätt, det vill säga. I slutändan så är ju frågan som ställs med filmen: är det någonsin rätt att tortera en människa för att få fram information? Tyvärr besvaras frågan också av filmen, om än indirekt och det är inget svar jag kan skriva under på.

Det skulle givetvis bli en fruktansvärt tråkig film om man besvarade frågan från början och alla visste vad filmen hade för ställning i frågan, på det sättet är Utlämnad en skickligt hanterad film. Frågan är givetvis aldrig helt självklar, eller, för mig och en hel del andra är frågan rätt självklar, men ser man det hela ur ett post-9/11 USA är det givetvis inte helt enkelt. Detta vet självklart både Gavin Hood (regi) och Kelley Sane (manus) om, men jag kan inte hjälpa att jag mot slutet av filmen känner mig lite vilseledd av skaparna. Varför jag kände mig det kan jag inte avslöja utan att avslöja slutet, men en del av det hela har med kronologin att göra.

Ser man till de individuella skådespelarprestationerna briljerar Peter Saarsgaard och Alan Arkin på sin sida av Atlanten (den västliga), medan Jake Gyllenhaal blir brutalt utspelad i varenda scen han är med i på sin sida av Atlanten (den nordafrikanska), framförallt av den infödda ensemblen ledd av Yigal Naor, tillsammans med Moa Khouas och Zineb Oukach. Det är tråkigt att Jake Gyllenhaal verkar så lam, visserligen kräver hans roll en del av det, men inte alls i den utsträckningen. Det kan givetvis ha med hans utseende att göra. Någonstans brister trovärdigheten med ett blåögt babyface som springer runt och försöker hitta sin moraliska kompass. I övrigt känns det som Meryl Streep går på tomgång, genom att på något sätt återupprepa sin rollprestation i Djävulen Bär Prada, men den här gången med en politisk underton. Det funkar givetvis, men det beror mycket på att Meryl Streep verkar ha en naturlig fallenhet för att spela bitch.
Vad filmen ska ha en eloge för är att den till skillnad från till exempel The Kingdom visar upp muslimer som vanliga människor, som sysslar med ungefär samma sak som människor i väst. Problematiken med ungdomar kontra föräldrar är samma där som här och Utlämnad tar faktiskt sitt ansvar och visar upp detta.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Rollywood 2 har röstat
sethgecko 10 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor