Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 550 Besökare idag: 4 546
annons
Laddar...

Recension av Vem är Forrester?

Regissör: Gus Van Sant
Ã…r: 2000
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2508)    Forumdiskussion (0)
20/6 2005
Recenserad av paycheck
J
amal är 16 år. Han bor i ett slumkvarter i Bronx. Jamal är väldigt duktig i skolan egentligen, vilket han visar på provresultaten, men han vågar inte visa det för sina kompisar för att då kommer han bli retad. De brukar vara ute och spela basket efter skolan och kompisarna har upptäckt en äldre man som står i ett fönster i en av byggnaderna och kollar ner med en kikare.
Jamal och hans polare blir intresserade och en dag bestämmer sig Jamal för att gå upp dit. Han märker att ingen är i huset men plötsligt poppar mannen upp och skrämmer iväg Jamal, som tappar sin ryggsäck. Han måste gå tillbaka för att hämta ryggsäcken och han börjar att umgås mer med denna man. Det visar sig att han är en gammal känd författare vid namn William Forrester som har skrivit en känd bok i sitt liv och sen dragit sig tillbaka och varit okontaktbar. Jamal tar lärdom av Forrester och det visar sig bli lyckat. Han stöter även på problem på vägen.

Vem är Forrester är en mycket gripande och realistisk film med bra budskap. Den skildrar Jamal som inte vill visa att han är duktig i skolan bara på grund av kompisarna. Han har bra resultat på proven och läser och skriver mycket hemma, men sedan får han låtsas i skolan. Så är det med vissa i förorterna som ska spela mer coola. Då är man dum om man pluggar.

Gus van Sant är en mycket bra filmmakare som gör intressanta filmer om samhället och vissa personers svårigheter.
Här har han också visat en tillbakadragen författare som sitter hemma hela dagarna och grubblar. Det finns många författare i dagens samhälle som är så. Man har skrivit en känd bok och sen är man borta. Man blir deprimerad.
Van Sant skildrar även hur det är på fina privatskolor. Jamal får börja på en sådan på grund av sina fina resultat och stöter ihop med en som man ser vill vara normal, men på grund av omgivningen så är han en stöddig person. Omgivningen spelar en stor roll i samhället.

Gus van Sant har samlat ihop en fin skara skådespelare som är som gjorda för sina roller. Sean Connery är exeptionell i rollen som Forrester och Rob Brown, som här gör sitt genombrott som Jamal, är riktigt bra.
I biroller ser man b l a Anna Paquin, Michael Pitt och Busta Rhymes.

Vem Är Forrester? är en mycket härlig film som tränger in i kroppen och man har svårt att sluta tänka på den. Den är välgjord, bra regisserad, med utmärkt dialog, bra skådespelare och en bra skildring av ett samhälle. Vad mer kan man begära av en film?
Inte någonting mer, tycker jag. En helt enorm film av regissören bakom de fantastiska filmerna Will Hunting och Gerry.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
paycheck 8 har röstat
 
av paycheck
Unknown
 4 har röstat
Breach
 2 har röstat
1408
 13 har röstat
P.S.
 3 har röstat
Last Days
 6 har röstat
Harry Potter och den flammande bägaren
 22 har röstat
Land of the Dead
 15 har röstat
Jerry and Tom
 5 har röstat
Drugstore Cowboy
 7 har röstat
Closer
 26 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor