Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 714 Besökare idag: 4 700
annons
Laddar...

Recension av Videodrome

Regissör: David Cronenberg
Ã…r: 1983
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2355)    Forumdiskussion (0)
15/8 2002
Recenserad av palmat
I
David Cronenbergs film Videodrome (1984) så gestaltar James Woods Max Renn, ägare av en moraliskt bankrutt kabel-TV kanal i en namnlös amerikansk storstad. I jakten på de senaste inom sex och våldsunderhållning stöter han på piratkanalen Videodrome, en kanal som endast visar avrättningar och sadistisk tortyr. Renn blir givetvis intresserad men upptäcker allt för sent att det som utspelar sig på Videodrome händer på riktigt...

Under hela sin gärning som regissör har kanadensaren David Cronenberg alltid undersökt människans förhållande till det samhälle vi lever i och i synnerlighet teknologin som tar över fler och fler aspekter av våra liv. I Scanners var det genetisk manipulation av foster som stod i centrum; i Crash var det hur människans sexualitet blivit mer och mer vänd från människor och vänd mot objekt; i Naked Lunch var det hur droger kan skapa och utplåna identiteter; i Existenz såg vi hur virtuella spel löste upp verklighetens gränser. Detta är bara ett axplock av de märkliga teman Cronenberg har behandlat och Videodrome är inget undantag. Enligt regissören själv ville han göra en film som handlar om vad som skulle hända om motståndarna till filmvåld hade rätt. Att våld på film i sin tur skapar mer våld. Handlingen i Videdrome är dock inte så enkel utan berör både socio-politiska och filosofiska aspekter i sina funderingar om filmvåld som påverkande och förslavande kraft.

Om man skall säga något om filmen i sig är den som alla Cronenbergs filmer kort och koncis både när det gäller längd och berättarteknik. Till skillnad från dagens nya regissörer låter Cronenberg sparsam dialog eller sterila men ödesmättade miljöer tala istället för att regissera i MTV-tempo. James Woods som spelar huvudrollen är mycket bra som den i början perverse Max för att mer och drivas mot vansinnets kant mot filmens slut. Övriga skådespelarprestationer är ganska ointressanta då vi hela tiden följer Max och även när personerna bakom Videodrome demaskeras får man känslan av att även de bara är marionetter i en ännu större plan. På grund av detta är det just Max som känns som den enda verkliga personen i filmen.

När det gäller produktionen är den som alltid (eftersom Cronenberg arbetar med ganska små ekonomiska medel) sparsmakad i både set-design, musik, ljussättning och klippning. Han lyckas dock använda just dessa enkla medel för att skapa en obehaglig och lätt klaustrofobisk look.

Om man skall summera Videodrome så är detta definitivt en film för en smal publik. Både tempot och de tomma miljöerna samt de enstaka men magstarka effekterna får nog många att endera byta kanal eller stänga av. Personligen finner jag en märklig dragningskraft i Cronenbergs säregna berättarstil. Hela tiden ligger det en atmosfär av obehag och oro som sällan finner sitt utlopp när filmen har slutat. Men det är kanske just det som är meningen, att man inte skall gå ifrån filmen med klara budskap och svar, snarare beväpnad med nya frågor och mer komplexa begrepp.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
palmat 27 har röstat
 
av palmat
Hyresgästen
 10 har röstat
Videodrome
 27 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor