Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 478 Besökare idag: 4 977
annons
Laddar...

Recension av Will Hunting

Regissör: Gus Van Sant
Ã…r: 1997
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4838)    Forumdiskussion (0)
2/6 2005
Recenserad av Snurre Sprätt
P
å papperet en lättviktare med touch av smör enligt alla feelgood-manus moder: fattig, bångstyrig förortskille utan ambitioner briljerar motvilligt i matematik, exalterar och förfärar sin lärare, sårar och förför sin nyfunna kärlek. En man kan se bakom geniet och erbjuda sin visdom och vänskap, en obligatorisk bästa kompis påverkar med några väl valda ord vilket beslut som till sist skall avgöra framtiden för vännerna.

Visst hade det kunnat bli hur skrattretande bagatellartat som helst – men vilken tur att någon (d.v.s. Gus Van Sant) såg bortom de tryckta ordens klyschor i Damon/Afflecks debutmanus och med glädje tog sig an uppgiften att göra detta till en i alla avseenden utmärkt film inom de mysiga dramediernas genre!

Will Hunting har inte bara en Bostonmiljö som känns kärleksfullt vemodig och värmande – trots att den egentligen är ganska uppgiven – utan också några centralfigurer som lyckas beröra där många andra skulle tyckts mig erbarmligen ointressanta. Skådespelarna matchar varandra fint med speciella utropstecken kring Robin Williams och Stellan Skarsgård, men också Matt Damon gör en bra huvudroll och Ben Affleck är i denna film så ny att han är uthärdlig och rätt trivsam som sidekick i mysbyxor. Minnie Driver knyter ihop säcken med en blygt känslosam gestaltning av ungdomlig förälskelse.

Allra mest gillar jag dock Will Hunting för stämningen den förmedlar; jag accepterar manus och dialog utan att en närmare granskning av äktheten känns nödvändig, jag tar glupskt åt mig den fina musiken som ackompanjerar varje scen med fingertoppskänsla, jag nickar förnöjt åt samspelet mellan karaktärerna och deras reaktioner på varandra och sin omvärld.

Detta är en film där varje del i sig kanske haft svårt att fungera separat, men där helheten är både övertygande och berörande, så att du nästa gång du drar upp rullgardinen kan se på världen med lite snällare ögon och ett mer hoppfullt hjärta.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Snurre Sprätt 12 har röstat
billybob 12 har röstat
JoeZ 9 har röstat
 
av Snurre Sprätt
Riddarfalken från Malta
 7 har röstat
Världarnas krig
 24 har röstat
Madagaskar
 8 har röstat
Sin City
 11 har röstat
Bullitt
 6 har röstat
Finding Neverland
 4 har röstat
Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv
 2 har röstat
Donnie Darko
 12 har röstat
King Arthur
 5 har röstat
Lost in Translation
 17 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor