Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 358 Besökare idag: 4 565
annons
Laddar...

Recension av X-Men: Days of Future Past

Regissör: Bryan Singer
Ã…r: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1686)    Forumdiskussion (0)
28/5 2014
Recenserad av Mat1az
E
fter 10 år gör regissören Brian Singer en efterlängtad comeback till X-Men universumet. Hans rentré är något som fans av serien jublat över. Frågan är dock om Singer fortfarande kan leverera eller ifall det hela bara är hype över gamla meriter?

En hel del har hänt i mutantvärlden sedan Singer lämnade över rodret efter X-Men 2 (2003). Den blandade kompotten av uppföljare, prequels och spin-offs tycks inte alltid heller fallit Singer i smaken. Så vad är då inte bättre än att skriva om historien i sitt eget tycke? Men hur gör man då detta utan att sabba de andra filmerna? Tänk J.J. Abrams reboot av Star Trek – tidsresor. Det hela gör det även möjligt att slå ihop skådespelarna från de första X-Men filmerna med sina yngre motsvarigheter från prequeln X-Men: First Class (2011). Alla vinner.

Days of Future Past börjar i en dystopisk framtid. Nästan alla mutanter har utplånats av ska. Sentinelrobotar, Dr. Trasks (Peter Dinklage) specialbyggda mutantmördarmaskiner. Som ett sista hopp skickas Wolverine (Hugh Jackman) tillbaka i tiden. Hans uppgift blir att stoppa det som blev startskottet till häxjakten på mutanterna, och således också förhindra tillkomsten av Trasks Sentinelrobotar.

Mycket av handlingen kretsar runt tidigare händelser. Det nickas och vinkas även friskt till olika delar ur de föregående sex filmerna (vilka det rekommenderas att man sett). Och självklart blir det återbesök av flera kända karaktärer, inkl. en och annan överraskning.

Alla skådespelare sköter sig som väntat bra. Ian McKellen börjar dock känns aningen trött. Nytillskottet Quicksliver (Even Peters) stjäl det mesta av showen. Speciellt i filmens bästa scen där han springer på en vägg och oskadliggör ett gäng vakter, filmad i ultra slowmotion med 3600 bilder i sekunden. Det är faktiskt enda ursäkten för att se filmen i 3D.

Det som får filmen att sticka ut ur detta hav av superhjältefilmer, som tycks sköljas över biograferna just nu, är tidsreseaspekten. Det och det glada 1970-talet som piggar upp tillvaron med dåtida referenser som President Nixon. Blandar man detta med lagom mängd spänning, några sparsamma skvättar humor och tillräckligt mycket explosioner och action för att sätet ska börja skaka, ja då har man sommarens första riktiga blockbuster.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 6 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor