3.8

1900

Alfredo och Olmo växer upp tillsammans på den italienska landsbygden. Skillnaden är emellertid stor - Alfredo är sonson till den store godsherren och Olmo till hans livegne bonde. Filmen följer de båda männen, från barndomen via första världskriget och fascismens intåg till befrielsen på 1940-talet.

Originaltitel Novecento
Alternativ titel Nineteen Hundred
Regissör Bernardo Bertolucci
Manus Bernardo Bertolucci, Giuseppe Bertolucci, Franco Arcalli
Genre Drama, 70-tal
Skådespelare Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Donald Sutherland, Francesca Bertini, Laura Betti, Werner Bruhns, Stefania Casini, Sterling Hayden, Burt Lancaster, Anna Henkel, Ellen Schwiers, Alida Valli, Romolo Valli, Paolo Pavesi, Roberto Campanini

Skapad 2019-12-21 av SoulSurvivor
1900 är en lång, episk, maffig totalupplevelse. Den visas då och då på TV, men jag har faktiskt aldrig orkat mig längre in i filmen än 30-40 minuter. Dels på grund av att den ofta börjat sän...   Läs mer »

Zebulonm
2021-11-27
Lång, seg o tråkig.
RustyFilm
2020-11-04
Det detaljerade berättarsättet ger lite av samma känsla som man får när man läser en bok. Men det är ju inte bara det att det är detaljrikt, det är även exceptionellt långt. Filmen varar i över fem timmar. Medger att det blev en del mellanakter. Men ändå hölls intresset på topp under alla timmar. Bernardo Bertoluccis breda italienska historieskildring, berättas med de två mycket olika barndomsvännerna (Olmo och Alfredo) som ”röd tråd”. Berättelsen täcker ett halvt sekel (första hälften av 1900-talet). Samhällsutvecklingen skildras på bred front (feodalism, klasskamp, kvinnoförtryck och sexualitet). Detta är ju en mycket italiensk skapelse men överraskande nog med flera US skådisar, tex Robert De Niro och Burt Lancaster. Mycket sevärd än idag.
labi
2020-07-24
5 timmar ren magi. Och de dubbade skådisarna stör jag mig oväntat nog inte ett spår av.
Barneyk
2020-06-17
Bernardo Bertolucci tilltalar mig verkligen inte alls, dialog, skådespeleri, ljudmix, klippning osv känns helt off för mig. Det är liksom så otroligt dåligt. Jag har verkligen svårt att se hur det inte stör fler. Att en så här anti-fascistisk film får en solklar etta av mig säger verkligen en hel del om hur kass den är. Scenerna är så konstiga, karaktärerna är så konstiga och allt är bara konstigt och off. Ingen känns på riktigt. Ingenting lyckas engagera.
2018-06-17
Jag hatar när man plågar djur. Håller med, stackars grodor och andra djur. Dessutom är film- fan för lång!!! filmen klättrar från en 4:a till 1:a..
92axha10
2017-02-11
Det hjälper om man åtminstone har lite koll på Italensk historia. Skildringen över 1900-talets Italien och hur man får se det ur perspektivet från 2 samhällsklasser är mycket intressant och trovärdigt. Det är mycket symbolism och poesi i filmen som kräver att man inte bara strötittar. Måste också tillägga hur otäck Donald Sutherland kan vara.
ASSFACE
2016-01-09
Fem timmar av djurplågeri, våldtäkter och pedofiler. Hatade denna film så mycket. Om en bortser från ovanstående saker så var den även värdelös pga: buskis a la Pasolini, längden och storyn. usch. Värdelösa elände till film. Varför har den fått en femma på filmtipsen??? Exakt vad är det som är bra med den här filmen?
idd
2016-01-02
Buskis, surrealism och obehag inramat av ett antifascistiskt epos. Som att käka LSD och se Land å frihet fem gånger i rad...
TheHerminator
2015-12-28
I den här filmen får man dels se socialismen segra över fascismen och dels se Robert De Niro ta Gerard Depardieu på kuken. Helt klart en fyra.

2015-06-13
Ingen vidare film pga storyn. Enda av regissörens filmer jag gillar är Dreamers. Denna är underkänd i min filmbok. 3/10