3.9
3.9
20 dagar i Mariupol
Pulitzer-vinnande journalisten Mstyslav Tjernov låter oss följa med under de 20 första skälvande dagarna när kriget bryter ut i den ukrainska staden Mariupol. En brutal, naken och ärlig dokumentär inifrån krigets Ukraina. Vi får vara med och bevittna den ofiltrerade verkligheten när folk flyr sina hem i panik, en förlossningsklinik blir bombad och desperata läkare som försöker rädda små barns liv samtidigt som kriget rasar utanför.
Originaltitel | 20 Days In Mariupol |
Regissör | Mstyslav Chernov |
Manus | Mstyslav Chernov |
Genre | Dokumentär, 2020-talet |
Dokumentären skildrar de första 20 dagarna av den ryska attacken/invasionen av Mariupol. Det är en gripande och smärtsam upplevelse. Dokumentären fastnar inte på enskilda mänskliga öden (även om de finns med) utan försöker skildra en helhetsbild av kaoset som kriget medför. Scener som visar gråtande barn, massgravar och en attack mot en förlossningsavdelning är särskilt svårsmälta. Mariupol förvandlas inom dagar till en spökstad där plundring råder. Mstyslav Chernov borde däremot ha tonat ner sin roll som berättare. I vissa fall är det bättre att låta de starka bilderna tala för sig själva.
Väl värd sin Oscar. Detta är gjort med försiktighet, samtidigt som krigets fula ansikte visas så håller sig Mstyslav Chernov på en värdig nivå. Han berättar det han ser, inget mer och hans rösts ton är så passande här. Det är människorna som är i fokus, deras rädsla, förvirring, sorg och förtvivlan. Mitt i alltihop finns medmänsklighet, men också motsatsen, som en läkare säger, "all human insides become visible. Good people become better, bad people worse". Chernov brottas med frågan ska man filma människor som inte vill, i denna situation kanske det behövs, för samtidigt säger många han träffar, det här måste ut till världen. Det är svårt att se detta, men ska kriget i Ukraina dokumenteras så är jag glad att just Mstyslav Chernov fick den uppgiften.
Väldigt bra. Mörkt som fan. Werner Herzog-inspiration på Chernovs lugna berättarröst? Rejält känslomässigt engagerande, med avgrundsdjupt mörker i vissa scener. Både denna och 'Bobi Wine' är starka kandidater till Dokumentär-Oscarn om 2.5 vecka. Båda angelägna. Med pistol mot huvudet röstar jag på denna.
Bland det mest magstarka jag någonsin sett. Som dokumentär hade jag mina tvivel, men vanns sakta över. Kan fortfarande tycka att den slog sig lite väl på bröstet ibland när den följde efter folk som inte ville bli filmade och berättarrösten kungjorde hur viktigt det var att just detta fångades på film... men detta inslag tog aldrig riktigt över, och istället är det händelserna i sig som dominerar. Och vilka fruktansvärda händelser det är! Om filmen lyckas med något så är det definitivt att den väcker en så enorm ilska och avsky mot Putin att det kokar i hela kroppen. Jag vete fan om jag skulle rekommendera den för någon... jag mådde illa efteråt och ville helst inte tänka för mycket på vad jag hade sett. Ett konststycke som snarlika mästerverket Till min dotter (2019) inte gjorde, vilket nog ändå ligger denna film i fatet. Nåja, för den som klarar av att se sådana här hemskheter så bör den givetvis ses. Om inte annat för att verkligen påminnas om vad ett krig faktiskt innebär.
En stark och mycket obehaglig dokumentär om mänskligt lidande. Dokumentären visas upp i form av en dagbok och vi får se en hel del utav krigets grymheter som både upprör och lämnar en helt handlingsförlamad. Det är inte en upplevelse som jag njuter av men samtidigt ser jag filmen som en viktig påminnelse av krigets grymhet som pågår fortfarande i vårt närområde.
En sevärd dokumentär/sammanställning av händelser man annars fått följa på Twitter etc, många bilder/scener känns igen. Ingen riktig röd tråd utan en dokumentation av disparata scener från en stad på väg att falla. Inget för den med svag mage; krigets fasor visas tydligt och högupplöst. Hur ska man ge betyg till en sån här film? Det är lite för lite diskussion med invånarna, bara en gång mot slutet blir det ett intressant uttalande när en ukrainsk man i krigets förvirring påstår att det är ukrainska styrkor som bombar dem. Sådana konflikter hade det varit bra att utforska men det känns som att filmarna håller en stor distans till de människor de filmar, det är synd, eller så har intressanta delar fallit offer för den ukrainska censursaxen. Och slutligen smakar det lite illa att en sådan här film innehåller en hel del egenreklam; först filmas händelserna, sedan visas man hur västmedier visar det filmade materialet. Med ett tydligare fokus på hur svårt det är att få ut material från en krigszon kunde detta funkat, nu känns det sådär. Jag väljer att ge betyg strikt filmiskt och inte blanda in sympatin jag känner för Ukraina och då blir det en trea.
Mstyslav Chernovs 20 dagar i Mariupol är en mycket välgjord dokumentärfilm om det onda imperiets överfall på Mariupol; man får en levande bild av vad skapandet av Russkij mir (Putins fascistiska dröm) innebär. Betyg 4.