A Quiet Place
I en post-apokalyptisk värld lever en familj i total tystnad av rädsla för ett övernaturligt väsen som attackerar vid ljud.
Originaltitel | A Quiet Place |
Regissör | John Krasinski |
Manus | Scott Beck, John Krasinski, Bryan Woods |
Genre | Drama, Thriller, Skräck, Science Fiction, 2010-tal |
Skådespelare | Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom |
Grundpremissen att de inte får snacka (så mycket) bidrar till ett slags avklarnat berättande som påminner om det i animerade dialoglösa kortfilmer. Det är uppfriskande i början. Det är också lite skönt att slippa den sortens comic relief och kaxiga oneliners som annars hör genren till. Men samtidigt blir det kanske lite väl heroiskt för att inte den ofrivilliga komiken ska vara alltmer hotande nära innan Blunt i sista bilden laddar om sin bössa.
En Skräckis som var inte så logiskt gjord. Jag ger betyget två!
Det enda jag retar mig på var att ett monster vid en sekvens tog sig igenom en silo utan problem men hade stora svårigheter att ta sig in i en bil. Annars spänning av den typ som jag gillar. Ger den en svag 3:a.
Det äkta paret (även i verkligheten) Blunt/Krasinski har fått göra en familjeskräckis. Snyggt filmad är den, men idiotisk i mycket, och idiotin visar sig redan från början: Varför lät man barnet ha en leksak som lät? I övrigt kan man gott hoppa över denna om man sett t.ex. Bird Box.
Helt okej, men lite för begränsad och långsam i tempot. När det begav sig visste man inte heller säkert att en uppföljare skulle komma vilket gjorde att den kändes väldigt oavslutad. Nu vet man ju att uppföljaren kom och då känns det abrupta slutet mer okej och filmen som helhet mer en uppbyggnad för tvåan. En stunds hyfsat tidsfördriv med en del nerv.
Ganska bra, men lite överskattat. 2:an e bättre.
Så provocerande uselt! Alla förutsättningar lyckas förstöras redan från start. Millicent Simmonds var uppenbart castad som en kvinnlig variant på Joel Osment, i hopp om samma succé-effekt som han hade i Sjätte Sinnet. Hur den pinsamma nörden Knasinski fick komma in i filmskaparleken är en gåta...
A Quiet Place har en relativt spännande premiss och har en originell gimmick (blinda monster jagar mänskligheten och reagerar enbart på ljud vilket leder till att familjen filmen följer valt att inte tala). Detta är förmodligen den största anledningen till att den blivit så älskad av kritiker. Själv har jag svårt att bli emotionellt engagerad av filmen. Tidigt i filmen blir den yngsta sonen dödad av filmens monster. Detta borde självklart vara ett emotionellt ögonblick, men eftersom vi inte lärt känna familjen påverkas man inte nämnvärt av händelsen. Senare i filmen blir mamman gravid och varför man skulle vilja skaffa barn i en värld befolkad av monster eller hur man på ett bra sätt kan hålla en bebis konstant tyst diskuteras aldrig. Filmen kantas av ologiskt beteende från huvudpersonerna, historien är tunt utvecklad och CGI-monstret är en trist/billig kopia av Alien.
Hade kunnat vara så bra. Post-apokalyps. Och en intressant idé att monstren är blinda med uppfattar ljud väldigt bra. Men redan från början så har jag svårt att låta bli att tänka på att filmskaparna allt för tydligt visar vad som ska hända, som tyvärr i allt för många hollywood filmer. Och när personerna på tre olika platser samtidigt tänker på exakt samma sak, och de sägs några meningar för mycket, så funkar det inte för mig. Och att så många olyckor ska hända på samma dag, spik, vatten (ver inte ens vart vattnet kommer ifrån), dörr som lossnar osv. Och att tjejen inte varit nere i källaren förrut känns inte trovärdigt. Men ändå vet hon exakt vart hon ska höja volymen direkt, what? Bra skådespelare. Men de har inte jättemycket att arbeta med. Ingen karaktär har ett character arc.
Signs möter I am Legend i en klyschfest utan like. Är den spännande? Nej, inte så värst.