Supermodeller nu och då

I dagens utbytbara samhälle är supermodellen en forntida figur. Men för tjugo år sedan regerade de världen. De var kvinnorna männen ville ha och kvinnorna ville vara. Här diskuterar bland andra Isabella Rossellini, Jerry Hall och Christy Turlington karriärens glansdagar, åldrande i en ytlig bransch samt varför just de blev en maktfaktor decennierna innan millennieskiftet.
Originaltitel | About Face: Supermodels Then and Now |
Regissör | Timothy Greenfield-Sanders |
Genre | Dokumentär, 2010-tal |
En mycket bra och underhållande dokumentär som inte väjer för att ta upp de mindre trevliga sidorna av modellbranschen. Intressant att de fokuserar på rasismen som fanns (finns?) i branschen. Allvar blandat med en hel del glamour!
Jag såg om den på Svt och då fanns det namnskyltar, lite lättare att hänga med.
Bra och intressant dokumentär om stjärnmodeller!
Denna film är en lagom lång, 75-minuters, dokumentär om några nu mer eller mindre åldrade stjärnmodeller från Europa och Nordamerika, liksom redaktörer, fotografer och frisörer. Bildmaterialet består i huvudsak av intervjuer, men även av fotografering, frisering och klädval, liksom naturligtvis mannekänggång. Klippningen är mycket bra, ibland varar ett avsnitt ur en intervju flera minuter, vilket ger dokumentären ett lagom lugnt tempo som aldrig blir segt. Intervjuarna är duktiga som får de olika modellerna att uttala sig om till exempel: hur de upptäcktes, hur livet som stjärnmodell var, äktenskap och barn, hur bevara skönheten, droger, diskriminering och trender i skönhet.
Bra levande fotografering och många klokskaper från framför allt Isabella Rossellini, som talade mycket om sin mamma, Ingrid Bergman.
Betyg: 4-
Mycket sevärd, roligt att höra dessa vackra kvinnors tankar om sina märkliga karriärer. Isabella Rossellini är verkligen en sympatisk person.
Det största problemet med dokumentären var att det saknades namnskyltar, visst kände jag igen de flesta men det hade varit bra med namn. Det var kul att se hur charmiga och intressanta de flesta är, inte bara ett vackert ansikte.
Hittar ej pa netflix eller pb. Nan som kan hjälpa mig?
Intressant.
Intressant!!
Det var intressant faktiskt!