3.4

Adams revben

En kvinna står anklagad för att ha mördat sin man. I rättegången försvaras hon av åklagarens fru. Denna komedi kretsar kring motsättningarna detta leder till i deras förhållande.

Originaltitel Adam's Rib
Regissör George Cukor
Manus Garson Kanin, Ruth Gordon
Genre Romantik, Komedi, 40-tal
Skådespelare David Wayne, Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Tom Ewell, Judy Holliday, Jean Hagen, Hope Emerson, Eve March, Clarence Kolb, Emerson Treacy, Polly Moran, Will Wright, Elizabeth Flournoy

Skapad 2019-12-09 av alucino
I ”Adams revben” spelar Katharine Hepburn den feministiska advokaten Amanda Bonner som i rätten försvarar en kvinna som på grund av otrohet skjutit mot sin man. Anledningen till Amandas beslutsam...   Läs mer »

Skapad 2019-11-04 av djonipony
Spencer Tracy spelar advokat som ska försvara en man som blivit skjuten av sin fru p.g.a. otrohet (?!). Tracy's fru, spelad av Katherine Hepburn, är kvinnorättskämpe och advokat i ett och bestämm...   Läs mer »

Ful_fisk
2016-03-23
Cool historia med Katherine Hepburn och Spencer Tracy som äkta makar på varsin sida i en rättssal, där Hepburn står förespråkare för kvinnans rättigheter. Otroligt stiligt utformad historia och suveränt skådespeleri, framför allt från Hepburn och Tracy vars relation känns väldigt autentisk, förmodligen eftersom de var gifta i verkligheten. Filmen är dock inte helgjuten i alla stunder och ibland känns balansen mellan humor och allvar lite trevande, men detta är filmens enda brister som håller tillbaks femman. Men en stark fyra är ju knappast fy skam!
2015-01-14
Kombinationen av att jag hade hört mycket gott om denna film och att komptensen från favoriter som Cukor(regi) och Hepburn fanns i denna film gjorde att förväntningarna var höga. Gissa om jag förvånades över filmens bristerna. Dels har vi hela manliga-kvinnliga kampen som här känns väldigt förlegad och dessutom är blandningen av drama och kombination väldigt obalanserad. Dramadelen kan jag köpa med humorn bara känns sådär. Spencer Tracy fixar inte att leverera humor.
Dele
2014-12-23
Skärpt historia med finfina skådespelarprestationer från Hepburn och Tracy. Kombinerat med ett elegant och mångfacetterat berättande och det viktiga ämnet så är detta högkvalitativa verk en stor njutning att beskåda.
labi
2013-07-04
Fantastiska skådespelarprestationer från Hepburn, Tracy och Holliday. Väloljad regi à la Hawks. Men storyn är lite väl tunn och skruvad. Kul med fyrtiotalsfeminism. Svag fyra.
shahinos
2012-10-09
Undrar hur mycket inspiration Hepburns karaktär gav Carl Lee Haileys avslutande domstolstal i A Time to Kill.
TobiasRydén
2012-04-15
En svag fyra. Cukors regi imponerar, skådespeleriet är genomgående bra, manuset är kvickt. Som feministisk pamflett är den inte helt up-to-date, men inte heller är den pinsam om man betänker att det är en amerikansk Hollywoodfilm från 1949. I jämförelse med "Årets kvinna" (1942) har "Adams revben" ett betydligt mindre "kvinnokuvande" slut.

2012-03-16
Dramakomedi som börjar helt okej för att sedan bli allt roligare och intressantare för varje minut som går. Solid underhållning.
ulpe01
2012-03-13
Visst, dialogen mellan de två huvudkaraktärerna är knivskarp och fartfylld, men i övrigt har tiden sprungit ifrån vad som en gång i tiden säkert var relevant och banbrytande. Det här är en svag trea.
#54
2010-08-18
Välskriven.
Tonti
2010-08-07
Riktigt skönt radarpar och många hejdlösa skämt. Allt är inte klockrent men tillräckligt mycket är bra för att det ska vara en mycket underhållande film att se.