Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Aladdin


Håll i dig hårt. För nu tar Aladdin och hans vänner med dig på den flygande mattan in i ett hisnande äventyr fyllt av överraskningar, magi, spänning och romantik. Möt prinsessan Jasmine, apan Abu, den ondskefulle Jafar och alla de andra i staden Agrabah, träffa anden Genie som släpps ut ur lampan efter 10 000 år och ger Aladdin tre önskningar. Han är den tokigaste, roligaste och galnaste ande du kan tänka dig. Filmen hämtar sina karaktärer ur episoden "Aladdin" ur de Arabiska sagorna "Tusen och En Natt" som återberättades av fransmannen Antoine Galland mellan 1704 och 1717. Själva historien bygger dock mer på filmen "Tjuven i Bagdad" från 1924 med Douglas Fairbanks och på den omgjorda versionen från 1940 som gjordes av Alexander Korda.


Originaltitel Aladdin
Regissör Ron Clements, John Musker
Manus Ron Clements, John Musker, Ted Elliott, Terry Rossio
Genre Romantik, Musikal, Fantasy, Familjefilm, 90-tal, Animerad
Skådespelare Robin Williams (röst), Scott Weinger (röst), Linda Larkin (röst), Jonathan Freeman (röst), Frank Welker (röst), Douglas Seale (röst)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 18393

Recensioner

Skapad 2019-10-21 av Redwood
Aladdin (1992) är nog min favorit av Disneys filmer från nittiotalet. Ett rasande roligt matinéäventyr för hela familjen med hjältar, skurkar, sköna prinsessor, magiska lampor, andar, flygande ...   Läs mer »

Skapad 2019-10-21 av connya
Disneys filmer har alltid haft en förmåga att förtrolla mig och med några undantag har jag älskat flera av de första filmerna som jag givetvis växte upp med. Jag kommer ihåg att jag kände mig...   Läs mer »

Skapad 2019-10-21 av m86
Min andra recension på en film med musik av Alan Menken är: Aladdin från 1992!! Under början av 90-talet så fortsatte Disney med att göra musikalfilmer baserade på sagor. Den här gången vill...   Läs mer »

Kommentarer

karlmats
2018-05-07
Ja vad ska man säga, Aladdin är en fantastisk tecknad film, den här gången såg jag den på engelska och även om den inte är riktigt lika bra som när Jöback och gänget gör den så är det ändå helt underbart. Låtarna är kanon, anden fenomenal, Jafar är den bästa Disneyskurken och den har ett gäng bra karaktärer. Nostalgifaktorn är stark och säkert en bidragande faktor till upplevelsen, men jag ser inte hur jag inte skulle kunna behålla 5an till det här. Det skadar ju inte helheten att man dagarna efter såg musikalen i London. Wreck-It Ralph har dock sedan jag såg den här förra gången kommit in och gett den en rejäl kamp om tronen. ----------26/1-08 Det är svårt att sätta betyg på tecknade filmer, oerhört svårt, men efter att ha funderat 10 sekunder inser jag att om en tecknad film nånsin ska kunna få en 5a så är det nu. Alla karaktärer är fanimig helt perfekta, Jöback/Kjellgren är oslagbara tillsammans och Jasmine är tagen direkt ur idévärlden med en oslagbar skönhet, de roliga karaktärerna är verkligen roliga och handlingen är så vacker som den kan vara. Världens bästa tecknade film alla kategorier och den förtjänar verkligen en 5a!
yrkeschaufföre
2017-12-27
Jag gillar Jasmine och anden lika mycket.
Rai
2017-12-10
Så där går i alla fall att se på...
Filmfantast86
2017-10-12
Bra disneyklassiker
RadioSaga
2017-04-09
Klassiker. Absolut, underbar, magisk, förtrollande, klassiker.
Stygga-Vargen
2016-09-24
En av mina barndomsfavoriter har stått sig väldigt bra.
wasteoftime
2016-05-29
Det här var faktiskt lite smärtsamt att se, för första gången sedan jag var liten. Det här var utan tvekan min favoritfilm under många många år, och kanske har det med att jag såg den på engelska att göra, i alla fall delvis, att den inte riktigt känns igen (även om jag ett den på engelska många gånger förut). Framförallt upplever jag den som alldeles för kompakt och ryckig. Det saknas ett flöde i den, och även om det finns många bra individuella scener så binds de inte ihop något vidare bra. Det ska ju dock sägas att Jafar är en av de bästa ondingarna i filmhistorien. Och givetvis att Robin Williams som Genie är geniealisk. Den får dock en tvåa, för den höga klass som scenerna ändå håller, och inte minst sångnumren.

2016-04-10
Underhållande och fyndig, särskilt Anden. En barndomsfavorit som håller
Tatty
2016-04-09
Älskar filmen. Så fin, rolig och bra!

2016-02-06
senker fra 5 til 4.