Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Albert Speer


Albert Speer var en av de många som drogs in i Hitlers trollkrets. Som arkitekt och så småningom även som rustningsminister blev han inte bara en av diktatorns allra närmaste män, han ställdes också inför svåra moraliska dilemman. I en TV-dramatisering av uppsättningen på Göteborgs stadsteater 2002 får vi följa honom från karriären under andra världskriget, genom åren i fängelse till tiden efter frigivningen. Uppsättningen bygger på Gitta Serenys bok "Albert Speer och sanningen".


Originaltitel Albert Speer
Regissör Jasenko Selimovic
Genre Drama, 2000-tal
Skådespelare Philip Zandén, Christel Körner, Sofi Ahlström Helleday, Iwar Wiklander, Henric Holmberg, Mariann Rudberg, Torkel Petersson, Ralph Carlsson, Linda Källgren, Lars Wäringer, Johannes Kuhnke, Michael Segerström
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 76
Filmnummer 22598

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer

Ola_Schubert
2017-06-18
En film där man pratar svenska istället för tyska borde omöjligt få en fyra ifrån mig. Men ändå så får filmen en mycket svag fyra i betyg. Detta av två orsaker: Den är väldigt, väldigt välspelad. Med det räcker inte. Det som tillkommer är tre insikter: Albert Speer var mer ond än vad jag tidigare förstått genom filmer och böcker. "Den som vänder sig bort - Vet" och slutligen genom eftertexten: Vad vi i Sverige visste om förintelsen och när vi fick reda på det. En kul grej är dessutom: "Skulle Hitler varit svensk så skulle han pratat på Karlskrona dialekt. :-)

2012-05-16
Mycket stabil och intresseväckande svensk TV-teater, där Henric Holmberg är kronan på verket som Hitler.
elfstrom
2010-02-14
Någon som vet hur man kan få tag i denna?
SubterraneanH
2005-11-02
Fel språk och fel skådisar. Se hellre den tyska miniserien "Speer och Hitler".
fridabeckman
2004-11-27
Den här har jag berömt Phille för... hehe...
KillerPutte
2004-09-23
Så engagerande och maffigt skådespeleri!
baba_jaga
2004-08-12
Hitler framställs som en oseriös clown, vilket jag ogillar. Philip Zandén har vissa tendenser till överspel.... annars bra.
Pons
2004-06-23
Extremt intressant och tankeväckande. Mycket historiskt intressant. Mkt bra skådespeleri. Stark 4:a. Måste säga att den "homoerotiska" stämningen mellan Speer och Hitler var otroligt scensatt, hårfin spänning.
Snah
2004-06-23
Snygg iscensättning utifrån Gitta Serenys bok "Albert Speer och sanningen" som, liksom exempelvis svenske Ebbe Schöns böcker om de svenska SS-frivilliga, kretsar kring frågor som förnekande och hur en person klarar av att leva med en livslögn. Speer beskrivs av många historiker som Hitlers ende närmare vän. Många vill till och med kalla deras förhållande som "homoerotiskt" utan att vara sexuellt, vilket även Speer medgav var en träffande beskrivning medan han fortfarande levde.
Orvar_Säfström
2004-06-23
Skådespelet och att vi för en gångs skull får se en nyanserad bild av Hitler och hans närmaste stab gör mig glad. Den tar upp tunga frågor, men undviker att bli onödigt svårsmält.