Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

American Beauty


Lester Burnham lever ett ganska tråkigt och inrutat liv, men han bestämmer sig för att ändra på det. Han vänder sina blickar mot sin dotters Janes vänninna. Hans fru Carolyn svarar då med att gå till sin kollega, Buddy Kane.


Originaltitel American Beauty
Regissör Sam Mendes
Manus Alan Ball
Genre Drama, 90-tal
Skådespelare Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Chris Cooper, Peter Gallagher, Allison Janney, Scott Bakula, Sam Robards, Barry Del Sherman
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 34925
Filmnummer 68

Recensioner

Skapad 2019-12-23 av Kubrick
I den svarta komedin ”Ameican Beauty” får vi följa familjemedlemmarna i den ”normala” familjen Burnham. Lester Burnham (spelad av den fantastiske Kevin Spacey) är en vanlig far som jobbar på e...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av othis
”American Beauty” är en något förbryllande film. Inte så att den skulle vara särskilt ”svår”. Men den följer inte det klassiska dramats klara uppbyggnad, utan förgrenar sig i flera sammanf...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
I sin långfilmsdebut fick regissören Sam Mendes direkt en Oscar för den här underfundiga, roliga och rörande resan genom livet i ett amerikansk förort och alla de bekymmer som drabbar Lester (Ke...   Läs mer »

Skapad 2019-12-17 av linalindahl
Ibland känns det som om man fastnat i en viss punkt i livet, det kan både hända när man är gammal och när man är ung. Man kanske inte anser att livet är tråkigt utan det står bara still, all...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av MfAP
Här har vi återigen den amerikanska småstadsidyllen med \"white picket fence\" och kärnfamiljer till höger och vänster. \"American Beauty\" gör med viss framgång anspråk på att vara en satir...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av eric
American Beauty blev 1999 utnämnd till årets bästa film av 65 filmkritiker och hamnade på 275 tio-i-topplistor världen över. Den vann fem Oscar, bl.a. för bästa film, regi och manliga skådesp...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av IdaRystad
American Beauty skildrar en till synes alldeles normal amerikansk familj. Men vad som på ytan kan tyckas vara den perfekta amerikanska kärnfamiljen, visar sig ha många, svåra problem väl undangö...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av Heartofarebel
Lester Burnham, en kontorist i medelåldern, hans mäklare och pedant till fru Carolyn och deras tonårsdotter Jane är en normal amerikansk familj, en naturlig familj, kärnfamiljen. För omvärlden ...   Läs mer »

Kommentarer


dudson
2021-10-10
Skulle nog inte säga mästerverk. Behövs nog en omtitt om X-antal år för det. Men visst, grym annorlunda film med en creepy gubbsjuk Spacey, som gör en sanslös insatts som den loser han spelar. Lester haahaaa...//Sen verkar ingen i deras närhet vara ett dugg normala heller så#)#).//Verkligen en film som blandar synd/trasiga själar på kollisions-kurs//##
Rai
2017-11-29
Den här filmen är riktigt bra, med bra skådespelare.. Jag gillar vardagslivet i denna tunga amerikanska film.

2017-10-05
Fantastisk bra film her spiller det ingen roll at det er amerikanere i hovedrollene. Denne får det jo til og med å fremstå at det er ok med gunnere.
Hypostas
2017-04-02
Omtitt utan betygsförändring.
RustyFilm
2017-03-09
Här kan man ju verkligen snacka om medelålderskris. Lester (som spelas väldigt bra av Kevin Spacey) gör ett hejdundrande uppror mot att åldras i sitt borgerliga liv i en Amerikansk förortsidyll. Konsekvensen av hans uppror blir stort. Det är en vågad historia med mycket av underhållande svart humor. Alan Balls ibland dubbelbottnade manus och Sam Mendes precisa regi ger Lester en mycket kreativ miljö att leva ut sin kris i. Bra bra! (Det har gått 13 år sen jag såg det här senast, skaffade en blu-ray utgåva för om titten. Stegar betyget ett snäpp efter om titten)
Tatty
2017-01-25
Äntligen har jag nu tittat på denna filmen. Har funderat sen jag varit yngre om jag ska se den eller inte. Tog mig i kragen och tittade på den nu. Den var faktisk bra. Älskar Kevin Spacey i filmen. Han är så bra! Filmen känns lite udda och sån där typiskt familj livet.
smichael
2016-12-29
Jag inser vad Ball och Mendes försöker säga men filmen berör mig helt enkelt inte så som den borde. Ibland är det inte svårare än så.
Stygga-Vargen
2016-10-22
Det här och Skicka vidare är det bästa Kevin Spacey medverkat i! Här gör han riktigt bra ifrån sig! Filmen är både rolig och gripande och musiken är väldigt bra. Skön humor.
Stan
2016-07-29
Lite töntigare och lättsammare än jag minns den. Vet inte om det är dåligt eller bra än, men det blir lite övertydligt och stora kontraster
supermancover
2016-04-30
Otrolig film. Svårt att sätta fingret på vad som gör den så fantastisk, men lämnar starka spår.
Visa äldre kommentarer »