Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

American History X


Bröderna Derek och Danny Vineyard mister sin far, en brandman som blir mördad i ett skottdrama med svarta inblandade. Sorgen och hatet pressar den verbalt begåvade Derek till radikala handlingar och han blir snart en karismatisk ledare för en nynazistisk rörelse.


Originaltitel American History X
Regissör Tony Kaye
Manus David McKenna
Genre Kriminalare, Thriller, 90-tal
Skådespelare Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo, Avery Brooks, Jennifer Lien, Ethan Suplee, Fairuza Balk, Stacy Keach, Elliott Gould, Guy Torry, William Russ, Joseph Cortese, Jason Bose Smith, Antonio David Lyons, Tara Blanchard, Giuseppe Andrews
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 38086
Filmnummer 142

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av FreddyKrueger
American History X är en extremt mästerlig film om en nazist som en dag hamnar i fängelse för dråp och mord på några svarta killar. När han släpps ut har han helt ändrat på sina åsikter oc...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av orCa
Vad händer när rasism tar över en personlighet? Vad förblir det av en person, med enbart hat? Och framför allt, varför blir vissa människor rasister??? Edward Norton, som för övrigt glänser...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av
American History X är ett amerikanskt drama från 1998 som handlar om bröderna Derek (Edward Norton, känd från bland annat Fight Club och 25th Hour) och Danny (Edward Furlong, känd från bland an...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av TheRest
Derek (Edward Norton) är en nynazist som blir gripen för mord på två svarta killar som försökte stjäla hans bil. Detta tär hårt på hans mindre bror Danny (Edward Furlong) som följer sin äl...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Vera
”Don’t just be some punk. Be a part of something…” Är allting svart eller vit(t)? För Derek (Edward Norton) finns ingen gråskala. Han är nynazist och många ser upp till honom, däribland han...   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av cineasten89
En ovanlig men enastående bra drama med lysande skådespelare i alla rollerna. Ganska så rå, men med en intelligent och imponerande story. Edward Norton gör en briljant rolltolkning av Derek Vin...   Läs mer »

Skapad 2019-12-16 av GummiAnna
Derek Vinyard (Edward Norton) var nazist i amerika. Han anklagade svarta, judar och andra icke-vita för att vara skyldiga till det mesta, inklusive mordet på hans far. När han väcktes mitt i natte...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av connya
Jag kan se filmer med vänner och tystnaden efteråt kan vara så talande för hur filmen är och upplevedes av oss i soffan. I hela mit liv har jag försökt sätta ord på det här med Nazism och f...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av Rollywood
Ett av vår tids starkaste drama på film. En skildring om \"vit makt\" och amerikanska nazisters hat mot färgade. En film av Tony Kaye med Edward Norton och Edward Furlong i huvudrollerna. Derek Vi...   Läs mer »

Kommentarer


RustyFilm
2018-08-28
Det här är ju idag en 20 år gammal film och visst levereras det viktiga (aktuella än idag) budskap. Men alla dessa schablonmässiga och präktiga karaktärer i denna övertydligt iscensatta historia stör mig. Det beror väl helt enkelt på ett undermåligt regiarbete av Tony Kane. Måste ändå plussa för den extremt våldsamma trottoarkantsscenen, men som helhet betraktat är det här en överskattad film (det har ju haglat berömmelse och höga betyg över den).
gaskammarvalse
2018-01-14
Propaganda.
Rai
2017-08-21
Underbar film, det går alltid förändra dig själv och då går det faktiskt att förändra världen.

2017-08-07
Här apar man efter Kubrick lite väl mycket och det är inte till filmens fördel. Det som räddar den från en total katastrof är skådespelarnas insatser.
Psuchopompos
2017-03-15
Välgjord

2016-12-04
Utrolig sterk, velregistrert og velspilt film.
Stygga-Vargen
2016-07-24
Jag är emot rasism/nazism även om jag kan tycka att ämnet gör sig bra på film. Denna film är väldigt bra och det finns faktiskt vissa likheter med A Clockwork Orange (även Clockwork är mycket bättre).
Donedon
2016-04-11
Stark 3a till svag 4
filmfreak1
2016-03-01
Visst lite banal kan man tycka, men fan vilken slagkraft den har, så jävla stark alltså och vilket flyt sedan. Edward x2 är pricken över i:et.
Johan_G
2016-02-08
Dåligt manus förstör hela filmen. Det mesta förrutom det visuella är bra i filmen. Manuset är så Ytligt att det hade likt väl kunnat ha varit manus till en porrfilm. Man får knappt någon info om den Amerikanska nazismen åh hur det funkar. Norton gör ett grymt arbete tillsammans med Edward Furlong. Deras familjerelation är väldigt bra gjord dock kan man tycka att det ändrar sig väldigt fort väldigt enkelt. Filmen lever nästa det jag hade hoppas på men då det finns en bättre film i denna kategori ( Do The Right Thing ) Så kan man inte ge så mycket mer.
Visa äldre kommentarer »