Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Apocalypse


Saigon under det pågående Vietnamkriget. På ett hotellrum i staden befinner sig den unge kapten Willard. Han är närmast medvetslös efter en spritdränkt natt, när två amerikanska soldater knackar på dörren. De medför ett extremt hemligt budskap. Willard hämtas till den amerikanska arméns högkvarter i staden, där han av en general får i uppdrag att bege sig uppför floden till gränsen mellan Vietnam och Kambodja. Här härskar sedan en tid en galen amerikansk överste vid namn Kurtz. Willard måste till varje pris döda denne Kurtz. Filmen finns i en omklippt version från 2001 kallad Apocalypse Now Redux. Den senare versionen är 202 minuter lång och innehåller scener samt skådespelare som inte återfinns i originalet.


Originaltitel Apocalypse Now
Alternativ titel Apocalypse Now Redux
Regissör Francis Ford Coppola
Manus Francis Ford Coppola, John Milius
Genre Drama, Mysterium, Krig, 70-tal
Skådespelare Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Sam Bottoms, Laurence Fishburne, Albert Hall, Dennis Hopper, Scott Glenn, Harrison Ford, G D Spradlin, James Keane, Tom Mason
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 42673
Filmnummer 4

Recensioner

Skapad 2019-12-15 av BobbyPeru
Regissören Francis Ford Coppola kommer för evigt att vara förknippad med mästerverken Gudfadern och uppföljaren. Pengarna han intjänade på de brände han på den här; hans mest påkostade proj...   Läs mer »

Skapad 2019-12-01 av Orvar_Säfström
Apokalyps betyder på svenska; \"en gudomlig uppenbarelse om de yttersta tingen, världens och universums undergång och tidens ände\ ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Michael
Med hjälp av en imponerande ensemble har Francis Ford Coppola i Apocalypse Now gjort en formidabel film om Vietnamkriget. Apocalypse Now börjar med att kapten Willard (spelad av Martin Sheen) kalla...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av nils_ipsen
Apocalypse Now Allt utspelar sig i Vietnam under vietnamkriget. Ute i Kambodjas djupaste djungel har den galne före detta amerikanska översten Kurtz sitt eget ”kungarike”. Där har han sina anhä...   Läs mer »

Kommentarer


quelnightmare
2021-06-27
Känd som den bästa största krigsfilmen som någonsin gjorts och en av de avgörande filmerna från Hollywood på 1970-talet.
mammene
2020-12-18
Har sett den långa versionen " Apocalypse Now Redux", käner mig lite förvirrad vad jag ska tycka.Känslan är en tvåa, men utförandet är en trea. Det är väldigt snyggt filmat, helikopter scenerna är verkligen enastående utfört i dess brutalitet, kan någonting vara både brutalt och imponerande, känns märkligt. Färden längs floden är väl lång med mycket konstigheter och konflikter. Det var förväntan på slutet som höll intresset kvar, men jag måste säga att det blev ingen höjdpunkt för mig. Visste att det skulle blinkas en del till "Mörkrets hjärta" av Joseph Condrad, vet egentligen inte varför jag blev besviken, kan nog kanske tycka att Kurtz inte var den jag tänkt mig. Jag förstår att man vill skildra krigets vansinne och den kan nog framträda på många olika vis. Blir nog inte riktigt klok på denna film.
OffTheGround
2020-11-10
Omtitt (sett Redux båda gångerna). Saker jag inte tänkte på första gången, när jag såg en dassig VHS-kopia: - Hur snygg filmen är. - Hur snygg Martin Sheen är - Hur coolt soundtracket är. Det blir en höjning till en svag fyra på Redux, misstänker att Final Cut kanske är den optimala varianten.
Visse93
2020-08-11
En mycket bra film med spänning, äventyr och action.
fisk0
2020-04-14
Hade redan satt en 5:a, och den sitter kvar efter att ha sett Final Cut. Har sett de olika versionerna med för stora mellanrum för att riktigt ha någon preferens, men vid något tillfälle får jag väl försöka jämföra dem. Det jag åtminstone kan minnas är att Final Cut har ett tydligare färgfilter än vad Redux hade (men som jag också minns från bioversionen). Otroligt snyggt färgfilter ska tilläggas, då Redux såg lite platt ut.
horsy2
2020-01-09
Höjer till 5 efter att ha sett Final Cut-versionen.
horsy2
2020-01-09
Höjer till 5 efter att ha sett Final Cut-versionen.
horsy2
2020-01-08
Höjer till 5 efter att ha sett Final Cut-versionen.
Pi-R
2018-09-19
Högoktanig film, närmast helt fläckfri. Fotot och musiken är med rätta högaktat, och ljud och klippning är lika fenomenalt det. Färgpaletten som används får mig vid flera tillfällen att hämta andan, och manuset är så tight ändande på detaljnivå. Faktum är att varje aspekt av filmen är såpass bra, att det är lätt att hänföras så av kameraarbetet att man slutar lägga märke till ljudet, eller att musiken greppar en så mkt att man missar replikerna, etc. I den absoluta merparten av filmer jag ser, så är det skådespeleriet som är det första och det sista som avgör helhetsintrycket, men i denna film dröjer det länge innan jag ens börjar reflektera över det – när jag väl kommer till det, håller det lika hög nivå som resten av filmen, men bara det faktum att jag knockas av så mkt annat innan jag ens börjar fundera på det säger en hel del. Superlativen tar slut. Är det någon film som förtjänar att kallas mästerverk, så är det Apocalypse Now
karlmats
2018-04-18
Det här känns verkligen som en riktig film som har en vision och som inte bara vill pumpa ut nåt till massan, det uppskattas. Det andas kvalitet och jag är inte alls förvånad att den allt som oftast kommer med på diverse topplistor. Känslan är viktigare än själva storyn, krigets jävelskap och galenskap förmedlas, människor förvandlas till någonting annat under pressade situationer och Kurz är inget undantag. Musiken är strålande och miljöerna likaså. En ung Martin Sheen är väldigt lik Emilio Estevez och det kan ju aldrig vara fel. Objektivt sett är det nog kanske en 5a, men betyg är subjektiva och där är det scenerna innan han kommer ut på sitt uppdrag som ger en fenomenal öppning som sedan planar ut lite grann när uppdraget fortlöper. Längden är nog ett problem och vill man ha djungelresor längs en flod visade Aguirre på hur en Klaus Kinski i huvudrollen ensam kan göra en hel film. Någon sådan karaktär finns inte riktigt här och Brando må vara bra, men lite överskattad är han som skådis också, i en remake är väl Woody Harrelson given i den rollen? Det känns taskigt, men mina 4or bjuder jag inte på om jag verkligen inte måste så det stannar på en stark 3a. Det kanske blir som med Blade Runner att jag höjer upp den när jag återbesöker den om 5-10 år.
Visa äldre kommentarer »