3.3
3.3
Ärans män
Film baserad på den sanna historien om det första kompaniet av svarta soldater i det amerikanska inbördeskriget, samt deras unge vite anförare.
Originaltitel | Glory |
Regissör | Edward Zwick |
Manus | Kevin Jarre |
Genre | Drama, Krig, 80-tal |
Skådespelare | Morgan Freeman, Denzel Washington, Matthew Broderick, Cliff de Young, Cary Elwes, John Finn, Bob Gunton, Alan North, Andre Braugher, Jihmi Kennedy, Ronreaco Lee, JD Cullum, Christian Baskous, Donovan Leitch, Jay O Sanders, Richard Riehle |
Pampig och påkostad krigsfilm jag lyckats missa fram tills nu. En bra historia helt klart, men visst vet man som tittare exakt hur det hela kommer sluta. Tönten Broderick känns felcastad, men det störde inte filmen som helhet.
En klassisk trea.
Ett mycket intressant skeende, inte för att jag tycker om att se krig i action, men det här kändes väldigt realistiskt och grymt, minst sagt. Filmen är lite ojämn på det viset att den emellanåt kändes konstruerad för att också kännas väldigt trovärdig. Som känt är så har amerikanarna ofta lite svårt att hålla sig från glorifiering, så lite sådant blev det. Härligt att se Freeman och Washington så unga och muntra.
Första gången jag ser något med en ung Andre Braugher. Han är bra, Denzel Washington och Morgan Freeman är bra, Matthew Broderick har inte registret för sin roll och är helt felcastad. Kände mig inte jättegripen av handlingen.
Denzel Washington, en personlig favorit jag ser varenda film med, fick alltså sin första Oscar för rollen. Jag tycker mest han ränner runt och är kaxig, ser stöddig ut och försöker få in "n*****"" i varenda mening han säger. Dessutom är han inget snygg kalrakad.
Matthew Broderick spelar en sjukt slätstruken roll som extremt mjäkigt befäl. Jag och kompisen sa flera gånger under filmens gång hur mjäkig han var.
I övrigt svag trea på denna starkt godkända inbördeskrigfilm.
Krigsdrama från USAs inbördeskrig mellan nord och syd statare (1800-talet). Filmens handling tar fäste i de svartas idiotiska kamp att få dö på slagfältet. Det hela börjar med att en Nordstats officer degraderas till bödel-jobbet att leda de svarta mot denna slagfälts död. Han lyckas med detta och dör själv på kuppen (enda hjälten i byn).
Brodericks karaktär är otroligt färglös men vägs upp an Denzels skådespel och mäktiga krigsscener
En storslagen episk krigsfilm innehållandes oerhörda skådespelarprestationer och snyggt regisserade krigsscener. Stark trea.
En av de absolut bästa krigsfilmerna någonsin. Den ifrågasätter krig samtidigt som den diskuterar de svartas rätt att slåss för sin heder och frihet. Riktigt bra skådespelarprestationer, manus och musik ger en riktigt fin (och ibland ångestladdad) stämning. De sista scenerna är väldigt laddade och bidrar starkt till en mycket sevärd film.
Det mest stjärnspäckade tältet någonsin :-)