Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

Återstoden av dagen


På Darlington Hall i England på 30-talet härskar butlern James över den stora skaran tjänstefolk. Han visar aldrig några känslor. När den nya hushållerskan dyker upp sätts han ur spel.

Baserad på romanen The Remains of the Day av Kazuo Ishiguro från år 1989.


Originaltitel The Remains of the Day
Regissör James Ivory
Manus Ruth Prawer Jhabvala
Genre Drama, Romantik, 90-tal
Skådespelare Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Christopher Reeve, Peter Vaughan, Hugh Grant, Michael Lonsdale, Paula Jacobs, Ben Chaplin, Steve Dibben, Abigail Harrison, Lena Headey, Rupert Vansittart, Patrick Godfrey, John Haycraft
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3220
Filmnummer 1498

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Commandante
2021-09-12
Skådespelarinsatserna är på topp, miljöerna är vackra och berättelsen fin. Tyvärr sker ingen riktig utveckling av huvudpersonernas karaktärer under resans gång. Man sitter och väntar in till sista stund på att någonting ska hända som innebär någon sorts förändring, men nej. Istället händer... ingenting. Huvudpersonernas är precis som i början. Med tanke på att Hopkins karaktär är så extrem känns det bara märkligt att exakt ingenting förändras med honom. Stark trea!
Rai
2019-11-26
Den här filmen gillade jag starkt...
karlmats
2018-09-24
Kompetent utfört men jag är tveksam till hur underhållande jag tyckte att det här var. Hopkins buttra butler representerar den lutherska arbetaren som i sin strävan att vara en lojal arbetare gör allt han kan för att förvandla sig själv till en känslolös robot, det blir ungefär lika roligt för mig som det ser ut att vara för honom själv. Det är naturligtvis inte helt utan förtjänster, det är fina miljöer och nog säger det nånting om människans natur, men jag tror att jag behöver väckas till liv lite mer än så här för att bli helt såld. Bra poäng amerikanen fick in att politik inte ska skötas av godtrogna amatörer, då är risken för ett överrumplande uppvaknande stor. Kanske kan filmen lära oss nånting än idag, men mer än en stark 2a blir det inte från min sida.
Raimo_1985
2018-08-14
Tafatt karl, mycket bra film!
Ailuj
2018-01-13
Efter att ha läst boken kan jag inte ge den mera än en 2:a då jag tycker man slarvat bort det viktigaste: en långsamma, lågmälda, återhållsamma berättartonen. Filmen känns på tok för snabb och personporträttet av Stevens stämmer inte alls med det jag fick ut av boken, tyvärr.
92axha10
2017-12-19
Det förvånade mig hur väl de lyckades fånga den här ganska korta boken. Mycket som pågår i bakgrunden som ibland sägs lite väl rakt ut men förutom det stämningsfull.
amotherscrime
2017-12-12
Förtryckt och kostrofobiskt. Väldigt bra skildrat. Kul med ett annorlunda sätt att berätta en historia på. Spännande och emotionellt engagerande. En väldigt tidlös film, på något sätt.
Memmem
2017-10-14
Mycket skicklig iscensättning av 1930-talet! Endast var 26:e film jag sett har jag givit betyget 5. Denna är en av dem. Varför? Manuset baseras på den engelsk-japanske, nyblivne Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros finstämda roman med samma titel som filmen. Skådespelarna är bland de bästa engelska. Scenografin är en herrgård med vacker inredning och vackra omgivningar. Till sist ett dels spännande, dels finstämt porträtt av en ytterst lojal butler och en duktig husfru, alltmer sorgsen över sitt livsval. Dramats iscensättning påminner mycket om teveserien Downton Abbey. Det är samma miljö, samma tjänarstab, men här är det en ensam lord som bor i herrgården. Fina gäster saknas inte, då lorden har vissa politiska ambitioner. Fantastiskt nyanserat skådespeleri av framför allt Anthony Hopkins som butler och Emma Thompson som husfru. Hopkins porträtt av den lojale, strame, och alltid samlade butlern är ypperligt. Thompsons porträtt av den gladare, mer avkopplade husfrun utmärkt. Med små medel visar de sina tyglade känslor. Bilder interiört och exteriört på en pampig herrgård, dessutom pubbar och hotell. Vackra veteranbilar: Rolls-Royce, Bentley, Daimler. Musiken är följsam. Betyg: 4½+
Doddedronten
2017-07-08
Håller än!
Muhammed
2017-06-18
Intressant med bra skådisar. Tankeväckande hur det kan bli när artighetsfraserna tar över känslolivet.
Visa äldre kommentarer »