3.6
3.6
Att ha och inte ha

Båtägaren och den mystiska kvinnan dras motvilligt in i smugglingen av motståndsmän till den franska kolonin Martinique.
Originaltitel | To Have and Have Not |
Alternativ titel | Att ha & inte ha |
Regissör | Howard Hawks |
Manus | William Faulkner, Jules Furthman |
Genre | Thriller, Krig, Romantik, Äventyr, 40-tal |
Skådespelare | Humphrey Bogart, Walter Brennan, Lauren Bacall, Dolores Moran, Hoagy Carmichael, Sheldon Leonard, Walter Szurovy, Marcel Dalio, Walter Sande, Dan Seymour, Aldo Nadi |
På nåt sätt är den här en perfekt film baserad på en roman. Filmen har boken mer som inspiration än som en förlaga till manuset. Historien är väl inget speciellt. Men känslan, karaktärerna, dialogen och musiken lyfter den till en fyra för mig. Växte antagligen för mig för att jag redan kände många av karaktärerna från boken som jag nyss läst. Men jag förstår också att andra som blir besvikna för att den inte följer boken nämnvärt.
Det enda jag egentligen gillar med den här filmen är skådespeleriet. Storyn är korkad och en dålig kopia av Casablanca, så till den milda grad att Bogart spelar en i princip identisk karaktär som drivs av exakt samma motiv. En mycket svag trea.
Går lite väl mycket i samma spår som Casablanca utan att tillföra något eget (utöver att den också har lite inslag från "Pépé från Marsielle"). Inzoomningen på världskartan där hamnen dök upp med ritade båtar var fin. Bogart spelar samma roll som han alltid gör, det är mycket upprepande av samma dramatiska element som i Casablanca, men visst är det välgjort. Så många av händelserna är också helt idiotiska, men det påpekar även Bogarts rollfigur. En trea kan den få, för dåligt är det inte, bara helt fritt från nya idéer.
Jag börjar bli lite svag för de här gamla klassikerna ändå där man kan fascineras över att de inblandade är döda allihop och där det svartvita fotot är stilrent och vackert. Bogart är som vanligt underhållande och det är fascinerande att en karl som ser så pass alldaglig ut blev en sån superstar. Men han rör sig med självsäkerhet och passar perfekt in i den här tidseran, skulle han flyttas till modern tid är nog risken att hans karaktärer skulle vara allt annat än superstars dock. Att det är Bacalls filmdebut är ju smått sensationellt då det ser ut som att hon aldrig gjort annat förut. Handlingen är väl mindre obegriplig än i deras kommande film The Big Sleep men det är ju fortfarande inte därför vi är här, dialog och karaktärer är det som driver filmen framåt och det är väl gott nog. Walter Brennan som är Bogarts fyllekompis är slående lik Åsa-Nisses vapendragare Klabbarparn och det är ju faktiskt ganska underhållande. Inte i samma klass som The Big Sleep men fortfarande sevärd och jag slår till med en 3a som är av det något svagare slaget men det är ju bra ändå.
Den här filmen är värd att se bara för den rappa- och fantastiska dialogen mellan Bogart och Bacall. Dialogen är riktigt rolig och håller än idag. Storyn är väl sådär. Men en charmig film. Stark 3'a.
Charmig film och det är kul att se dessa Hollywoodikoner, men berättelsen är verkligen inte mycket att hänga i julgranen och jag ska nog läsa boken snart, då jag tror att den är betydligt bättre.
Ytlig och plattare än jag trodde men samtidigt så charmigt underhållande med fantastisk kemi att det blir en fyra. På många sätt en skymf mot förlagan men iaf. En svag fyra.
Bogart och Bacalls första film tillsammans och kemin liksom samspelet mellan dem är minst sagt sprakande, om inte explosiv. Filmen börjar lite avvaktande men när Bacalls karaktär introduceras kör filmen igång i ett härligt tempo. En väldigt stark historia med minnesvärd dialog och en underbar humoristisk underton. Bogart och Bacall är fantastiska! 5-
Kemin mellan Bogart och Bacall är helt magnifik. Betyg 8.5
Hawks touch är enormt elegant och Bogey/Bacall fyller ut sina rollgestalter på ett underbart sätt. Hoagy Carmichael gör sitt bästa för att sätta stämningen också. En pärla!